Foto: AP/Scanpix

Valsts prezidents Andris Bērziņš un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess izteikuši līdzjūtību saistībā ar bijušās Lielbritānijas premjerministres Margarētas Tečeres aiziešanu mūžībā, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā.

Abi prezidenti šo sēru vēsti saņēmuši kopīgās tikšanās laikā Ilvesa ārpilsētas rezidencē Vīlandes apkaimē.

Gan Latvijas, gan Igaunijas prezidents norāda, ka Lielbritānija ir zaudējusi izcilu līderi un politiķi, kuras ietekme sniedzās tālu pāri Lielbritānijas robežām. Austrumeiropa vienmēr atcerēsies Tečeres stingro nostāju pret komunismu un cīņu par brīvību un demokrātiju šajā Eiropas daļā.

Abu valstu prezidenti izteikuši visdziļāko līdzjūtību Margarētas Tečeres ģimenei, premjerministram Deividam Kemeronam un visai Lielbritānijas tautai.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) nosūtījusi vēstuli Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta Lordu palātas priekšsēdētājai un Apakšpalātas priekšsēdētājam, Latvijas parlamenta vārdā izsakot līdzjūtību saistībā ar Margarētas Tečeres aiziešanu mūžībā.

"Lēdija Tečere bija izcila personība. Viņas dzīvesstāsts, viņas spēks nekad nepadoties, viņas spēja vadīt valsti pat izaicinājumiem pilnā laikā padara viņu par vienu no nozīmīgākajiem valstu līderiem divdesmitajā gadsimtā," vēstulē norāda Āboltiņa. "Viņas runas un viņas lēmumi ietekmēja notikumus, ne tikai esot premjerministra amatā, bet arī ilgi pēc tam. Viņa bija iedvesmas avots tūkstošiem cilvēku, kuri vēlējās iesaistīties politikā. Esot pirmajai Lielbritānijas premjerministrei sievietei, viņa cīnījās, lai lauztu stereotipus par sieviešu lomu politikā. Viņa paliks atmiņā kā izcila līdere, drosmīga sieviete un savas valsts patriote."

Saeimas priekšsēdētāja izsaka visdziļāko līdzjūtību Margarētas Tečeres ģimenei un Apvienotās Karalistes Lordu palātas un Apakšpalātas parlamentāriešiem.

Jau ziņots, ka pirmdien 87 gadu vecumā mirusi bijusī Lielbritānijas premjerministre Margarēta Tečere. Tečere, kas vadīja Lielbritāniju no 1979. līdz 1990.gadam, sirga ar demenci un pēdējos gados sabiedrībā parādījās reti.

Bijusī Konservatīvās partijas līdere Lielbritānijas vēsturē joprojām ir vienīgā valdības vadītāja sieviete. XX gadsimta britu premjeru vidū viņa visilgāk nepārtrauktu laika posmu bijusi valdības vadītāja amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!