Latvijas un Krievijas prezidenti sestdien tikšanās laikā Austrijā vienojušies atvērt jaunu lappusi abu valstu attiecībās un kopīgi meklēt risinājumos tajos jautājumos, kas ir abu valstu "dienaskārtībā".
Vaira Vīķe - Freiberga pēc tikšanās paziņojusi, ka sarunās Latvija piedāvājusi "pavilkt svītru zem pagātnes, vienoties par visām problēmām un skatīties nākotnē", vēsta aģentūra "Interfax".

Paredzētā 40 minūšu tikšanās ilgusi divreiz ilgāk kā bija paredzēts un runāts par visu abu valstu attiecību spektru. Prezidente telefonintervijā LTV raksturoja, ka sarunas bijušas lietišķas un Putinam bijusi atvērta un izprotoša nostāja.

Vīķe - Freiberga informēja, ka lielu tikšanās daļu viņi ar Krievijas prezidentu "gājuši cauri dažādām viņa saņemtām sūdzībām" vai nu par krievvalodīgajiem, vai par nepilsoņiem. Viņai radies iespaids, ka Krievijā arvien esot izplatīta ne gluži precīza un jauna informācija par to, ko Latvija dara krievvalodīgo stāvokļa uzlabošanai.

Prezidente esot Putinam uzsvērusi, ka Latvija desmit gadu garumā soli pa solim mainījusi likumdošanu, lai tā atbilstu starptautiskajiem standartiem un lai nodrošinātu, ka Latvijā valda viens likums un viena taisnība visiem.

"Mums bija izsmeļošas un garas debates šajā jautājumā..Saruna galvenokārt grozījās ap to, lai vilks būtu paēdis un kaza dzīva, lai Latvijā veidotos situācija, kur pamattautas tiesības tiek respektētas, bet tajā pašā laikā no humanitārā viedokļa visi soļi tiktu sperti, lai tiem ļaudīm, kas no padomju laikiem palikuši Latvijā, lai viņu dzīve netiktu nevajadzīgi apgrūtināta un lai Latvijas valsts viņiem nāktu pretī," teica prezidente.

Viņa Putinam atgādinājusi, ka Latvija nebūt nevēlas asimilāciju un, pēc viņas teiktā, Putins apliecinājis, ka pilnībā izprot Latvijas rūpes par savas valodas un kultūras saglabāšanu.

Prezidenti neesot vienojušies par konkrētiem jautājumiem, bet norādījuši, ka tālākais reālais darbs jāveic attiecīgajiem resoriem. Putins uzteicis Krievijas un Latvijas Iekšlietu ministriju sadarbību, jo abām pusēm rūpot starptautiskās noziedzības izpausmes, sevišķi cīņa pret naudas atmazgāšanu un narkotiku tranzītu.

Putins pēc tikšanās žurnālistiem teicis, ka aprunātas visas abas puses interesējošās problēmas. Krievijas prezidents konstatēja, ka ir problēmas, kuras vēl ir jārisina un izteica cerību, ka Latvija un Krievija kopīgi meklēs to risinājumu, sevišķi humanitāro jautājumu sfērā, vēsta aģentūra "Interfax".

Latvijas prezidente savukārt piemetinājusi, ka "vienas dienas laikā nav iespējams atrisināt visus sarežģītos jautājumus, kas arī nav radušies vienā dienā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!