Foto: DELFI
Latvijas un Krievijas robežas fotografēšanu no gaisa plānots sākt tuvāko nedēļu laikā, apliecināja Aizsardzības ministrijā.

Saskaņā ar starpvaldību līgumu robežas aerofotografēšana ir jāveic līdz šā gada 31.maijam. Pašlaik šis darbs vēl nav sākts, jo līgums noteic, ka zemi nedrīkst klāt sniegs. Līdz ar to tuvāko nedēļu laikā plānots sākt fotografēšanu no gaisa.

Noslēgtais robežas demarkācijas līgums paredz, ka fotografēšana notiek tikai no Latvijas puses. Pēc tam attēli tiek nodoti arī Krievijai.

Jau vēstīts, ka valdība marta sākumā piešķīra papildu līdzekļus 273,5 tūkstošu latu apmērā Latvijas‒Krievijas robežas demarkācijas darbiem no valsts budžeta sadaļas neparedzētiem gadījumiem.

Pirmais darbs, kas jāveic, ir robežas aerofotografēšana, kas ir pamats demarkācijas procesa sākšanai. Krievijas puse ir devusi atļauju Latvijai pārlidot robežu no krustpunkta ar Baltkrieviju līdz robežu krustpunktam ar Igauniju.

Pēc tam iegūtās fotogrāfijas tiks apstrādātas, lai sagatavotu demarkācijas kartes projektu, un tad varēs sākt robežas līnijas iezīmēšanu dabā ar pagaidu robežzīmēm.

Saskaņā ar 2007.gadā noslēgto Latvijas un Krievijas robežlīgumu abām valstīm ir jāizveido kopīga komisija, lai noteiktu un apzīmētu valstu robežu dabā. Komisiju izveidoja 2009.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!