Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš un Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs tikšanās laikā vienojušies veicināt abu valstu tranzīta un transporta potenciāla stiprināšanu. Tāpat Bērziņš ielūdzis Turkmenistānas vadītāju oficiālā vizītē apmeklēt Latviju, portāls “Delfi” uzzināja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Abu valstu prezidenti vienojušies veicināt transporta infrastruktūras attīstību, kā arī rosināt tādu starptautisku transporta koridoru radīšanu, kuri nodrošinātu kravu pārvadājumus starp Eiropu un Āziju, efektīvi izmantojot Kaspijas un Baltijas jūras ostu iespējas.

Bērziņš uz Turkmenistānu devies pēc tās prezidenta ielūguma.

Tikšanās laikā draudzības un savstarpējas sapratnes atmosfērā abu valstu prezidenti apmainījās viedokļiem par svarīgākajiem divpusējo attiecību un starptautiskās dienaskārtības jautājumiem.

Novērtējot divpusējās sadarbības attīstības dinamiku pēdējā laikā, prezidenti atzīmēja, ka šajā jomā noteicošais faktors bija regulāra dialoga uzturēšana, tostarp augstākajā līmenī.

Prezidentu līmeņa vizīšu apmaiņai un, jo īpaši Turkmenistānas prezidenta vizītei Latvijā 2012. gada septembrī, bija izšķiroša nozīme, lai divpusējās attiecības pārietu augstākā partnerības līmenī, tiktu apzināti jauni sadarbības virzieni un attīstītos līgumtiesiskā bāze.

Valstu vadītāji pauda abpusēju vēlmi arī turpmāk veicināt regulāru augstākā līmeņa tikšanos rīkošanu un esošo sadarbības un konsultāciju mehānismu aktīvu izmantošanu, tostarp arī ārpolitikas resoru starpā.

Skarot savstarpējo attiecību attīstību tautsaimniecībā, abas puses atzīmēja, ka visperspektīvākās jomas ir transports un komunikācijas, farmācija un medicīnas iekārtas, enerģētika, finanšu un banku nozare, būvniecība, tekstilrūpniecība, lauksaimniecība un pārstrādes rūpniecība. Puses arī atzīmēja nepieciešamību pielikt praktiskas pūles, lai rosinātu ekonomiskos kontaktus minētajās jomās.

 Tāpat puses arī pauda nodomu attīstīt sadarbību kravu pārvadājumos ar konteinervilcieniem „Baltika-Tranzit" un „ZUBR".

Prezidenti arī atzīmēja divpusējo attiecību plašā potenciāla kopumu Turkmenbaši ostas, kuģu būves un transporta un loģistikas sektora attīstības jomā.

Paredzēts, ka puses veiks pasākumus, lai stiprinātu sadarbības tiesiskos pamatus starptautisko autopārvadājumu jomā.

Uzsverot ekonomisko sakaru attīstības svarīgumu, prezidenti secināja, ka nepieciešams piešķirt lielāku lomu Starpvaldību komisijai ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos, lai risinātu aktuālus mijiedarbības un abpusēji izdevīgu rūpniecisko un zinātniski tehnisko sakaru attīstības uzdevumus.

Valstu vadītāji apliecināja uzticību ANO Statūtu mērķiem un principiem, atzīmēja Apvienoto Nāciju Organizācijas un tās Drošības padomes, kā arī EDSO un citu starptautisku organizāciju centrālo lomu starptautiskos jautājumos. Puses attīstīs sadarbību, lai nodrošinātu mieru un stabilitāti, novērstu starptautiskus konfliktus, miermīlīgā veidā risinātu strīdus, stātos pretī mūsdienu izaicinājumiem un draudiem.

Puses atzīmēja abu valstu pozitīvo ieguldījumu Afganistānas stabilitātes nodrošināšanā un attīstībā.

Prezidenti pozitīvi novērtēja Eiropas Savienības Centrālāzijas stratēģijas ieviešanas gaitu un atzīmēja tās nozīmi noturīgas sociāli ekonomiskas attīstības un Centrālāzijas reģiona valstu drošības atbalstīšanā. Puses arī atzīmēja, ka ir svarīgi tālāk padziļināt attiecības starp Eiropas Savienību un Turkmenistānu.

Latvija ir izvirzījusi sadarbības stiprināšanu starp ES un Centrālāzijas reģionu kā vienu no ārpolitikas prioritātēm savai prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2015. gada pirmajā pusē.

Puses parakstīja Latvijas valdības un Turkmenistānas valdības līgumu par sadarbību cīņā pret terorismu, organizēto noziedzību un narkotisko līdzekļu, psihotropo vielu un prekursoru pretlikumīgu apriti un citiem noziegumiem.

Tāpat abu valstu vadītāji pauda nodomu pielikt pūles, lai paplašinātu sakarus kultūras, izglītības, veselības aizsardzības, tūrisma un sporta jomā, rīkojot zinātnes, sabiedrisko aprindu pārstāvju un kultūras darbinieku tikšanās.

Valstu vadītāji vienojās sniegt atbalstu partnerattiecību attīstībai starp augstākajām mācību iestādēm, tostarp organizējot darbinieku sagatavošanu un to kvalifikācijas paaugstināšanu abu pušu valsts iestādēm. Saistībā ar to, Puses parakstīja Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības Līgumu par sadarbību izglītības jomā. 

Valstu vadītāji uzskata, ka starptautiskās sadarbības attīstība sportā ir ļoti svarīgs līdzeklis abu valstu tautu draudzības un savstarpējas sapratnes stiprināšanai. Sagaidot V Āzijas sporta spēles telpās un cīņas mākslā, kas notiks 2017. gadā Ašhabadā, abu valstu vadītāji rosinās valstsvienību sportistu abpusēju dalību pārbaudes un citās sacīkstēs, kas notiek abu valstu teritorijās.

Tāpat nolemts, ka abas valstis veicina savstarpēji izdevīgu tūrisma darbību, atbalsta lietišķu sakaru izveidi un attīstību starp organizācijām, kas darbojas tūrisma un ekskursiju jomā, sekmē pieredzes apmaiņu valstu tūrisma zonu attīstībā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!