Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Ventspils augstskola sadarbībā ar Brēmenes Lietišķo zinātņu universitāti un vienu no lielākajiem satelītu ražošanas uzņēmumiem Eiropā "OHB-System AG" plāno sadarboties Latvijas pirmā satelīta "Venta - 1" izstrādē.

"Venta - 1" būs viens no trim nanosatelītiem ar automātiskās identifikācijas sistēmas raidītājiem, kas tiks uzbūvēts kuģu satiksmes uzraudzībai Eiropā. Šis satelīts tiks būvēts Ventspils augstskolā, un tā signālu uztveršanai tiks pielāgota Ventspils Starptautiskā radio astronomijas centra infrastruktūra.

Satelīta izstrāde iecerēta kā komplekss studentu inženierprojekts, lai rosinātu viņu interesi par satelīttehnoloģijām un sniegtu studentiem iespēju praktizēties Latvijai unikālā jomā. Satelītu orbītā paredzēts palaist no Indijas līdz 2010.gada sākumam.

RTU zinātņu prorektors Leonīds Ribickis uzskata, ka šis projekts ir būtisks visas Latvijas mērogā, ņemot vērā to, ka Latvija šogad iecerējusi sākt sadarbību ar Eiropas Kosmosa aģentūru. Pēc viņa domām, projekts rada perspektīvas kosmosa un ar to saistīto jomu speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!