Foto: DELFI

Lai iegūtu līdzekļus Akadēmiskā centra izveidei Torņakalnā, Latvijas Universitāte (LU) gatavojas izsolīt tai piederošo nekustamo īpašumu Rīgā, Salamandras ielā 1. 17 hektārus lielo gruntsgabalu, uz kura atrodas gan bijušās fabrikas “Rīgas audums” ēkas, gan kādreiz grezna villa, 1972. gadā testamentā LU novēlēja latviešu uzņēmējs Roberts Hiršs, kurš tobrīd dzīvoja trimdā ASV.

LU nekustamo īpašumu Juglā bija nolēmusi tirgot jau pērn, bet Covid-19 krīze šos plānus ir atlikusi, portālu “Delfi” informēja LU Infrastruktūras departamenta direktors Marģers Počs. “Īpašums Salamandras ielā 1 nav nepieciešams valsts deleģētās pamatfunkcijas – “augstākā izglītība un pētniecība” – izpildei, līdz ar to ir pieņemts lēmums šo īpašumu pārdot un iegūtos līdzekļus ieguldīt Torņakalna Akadēmiskā centra attīstībā. Mecenāts Roberts Hiršs šo īpašumu novēlēja Latvijas Universitātei kā vispārīgu ziedojumu bez īpašiem noteikumiem vai apgrūtinājumiem, līdz ar to šāda infrastruktūras transformācija nav pretrunā ar mecenāta Hirša testamentu,” skaidro Počs. Īpašuma izsole ir plānota šogad, tiklīdz normalizēsies epidemioloģiskā situācija.

Portāls “Delfi” pagājušajā nedēļā rakstīja par latviešu miljonāru Robertu Hiršu, kurš bija viens no retajiem pirmskara lielajiem uzņēmējiem, kam izdevās izvairīties no padomju represijām. 1925. gadā Hiršs nodibināja uzņēmumu “Rīgas audums”, kas strauji attīstījās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!