Trešdien, Latvijas Universitātes Studentu padomes (LUSP) sēdē pieņemts lēmums pārtraukt (LU) studentu pārstāvniecību Latvijas Studentu apvienībā (LSA), teikts vairāku LU fakultāšu studentu pašpārvalžu kopējā paziņojumā.
Līdz ar šo lēmumu tiek pārtraukta Baltijas lielākās augstākās izglītības iestādes nepilnu 30 tūkstošu Latvijas studējošo interešu pārstāvniecība valstiskā līmenī, jo LSA ir vienīgā Latvijas nacionālā studentu apvienība, konstatēts paziņojumā. LSA ir brīvprātīga personu apvienība, kas apvieno 29 Latvijas studējošo pašpārvaldes, tādējādi pārstāvot ap 95% pilna laika studējošo.

Lēmums pārtraukt LUSP pārstāvniecību LSA tika ierosināts LUSP valdes sēdē, kas norisinājās trešdien īsi pirms LUSP sēdes. Šis lēmums tika pieņemts pēc LUSP priekšsēdētāja Ivara Lukaševiča iniciatīvas. Lukaševičs, kā atgādina paziņojuma autori, šogad martā kandidēja uz LSA prezidenta amatu, bet šajā amatā netika ievēlēts.

Līdz 9.aprīlim LSA valdē no 7 valdes locekļiem 4 bija LUSP biedri, kā arī vēl viens LUSP biedrs darbojās LSA valdes virziena koordinatora amatā. Tādējādi, LUSP tika nodrošināta vairāk nekā veiksmīga pārstāvniecība LSA valdē. “Grūti arī izskaidrot LUSP neieinteresētību darboties LSA, ņemot vērā, ka pats LUSP priekšsēdētājs Ivars Lukaševičs (TP) vairāk kā divus gadus aktīvi darbojies LSA sociālā virziena amatā, pagājušajā gadā iesniedzot priekšlikumus par stipendiju reformu, kas arī tika realizēta,” sarūgtināti ir paziņojuma autori.

“Nepamatota ir arī LUSP nevēlēšanās maksāt biedra naudu, kura šogad pieaugusi par Ls 240, tā vietā aizbildinoties, ka šos līdzekļus varētu izmantot kā papildfinansējumu basketbola turnīra sarīkošanai. Netika ņemts vērā fakts, ka LSA, izprotot savu biedru grūtības samaksāt pieaugušās biedra naudas, piedāvājusi augstskolu pašpārvaldēm dažādus biedra naudu maksāšanas modeļus, no kuriem vairāki neparedz biedra naudas maksāšanu pilnā apjomā. Turklāt paradoksāls šķiet arī fakts, ka LUSP šī gada budžetā vispār nebija paredzēta pozīcija LSA biedra naudas maksai. Jautājums – vai jau sastādot LUSP budžetu, bija zināms, ka LUSP nebūs nepieciešamības maksāt biedra naudu LSA?” teikts paziņojumā.

Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas, Fizikas un matemātikas, Bioloģijas, kā arī Vēstures un filozofijas fakultāšu Studentu pašpārvaldes uzskata, ka Latvijas Universitātes studentiem ir nepieciešama pārstāvniecība valstiskā līmenī tieši Latvijas Studentu apvienībā.

Iepriekšminēto fakultāšu studentu pašpārvaldes apsver iespēju atsaukt savus pārstāvjus LUSP, jo uzskata, ka tieši LUSP ir izsmēlusi sevi kā organizācija un nav spējīga pārstāvēt LU studentu intereses ne LU, ne valstiskā līmenī.

Savukārt Lukaševičs portālam “Delfi” pastāstīja, ka LU Studentu padome, darbojoties LSA, nespēj pilnvērtīgi pārstāvēt LU studentu intereses. Pašreizējā situācijā LU Studentu padomes viedoklis tiek atklāti ignorēts un esošā LSA prezidenta attieksme pret LU Studentu padomi, tai nav pieņemama.

LU Studentu padome vairākkārt ir brīdinājusi LSA prezidentu, ka ir nepieciešams rast kompromisu un konstruktīvu dialogu veiksmīgai turpmākai sadarbībai starp LU Studentu padomi un LSA, taču tas ir ticis ignorēts, skaidro Lukaševičs.

LU Studentu padomes mērķis vienmēr bijis, ir un būs pārstāvēt LU studentu intereses un uzskata, ka LSA ir tikai instruments šī mērķa sasniegšanā. LU Studentu padomei ir izvēlējusies savu LU studentu pārstāvības modeli un tai pamatotas bažas par LSA tālāko attīstību, ko vairo juridiskas neskaidrības ar tās biedru statusu, nereģistrētajiem statūtiem un tās izpildinstitūcijas pilnvaru neesamību, pastāstīja Lukaševičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!