Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien Mergupē, Mālpils novadā tika ielaisti 50 000 strauta foreļu mazuļi. Vēl 50 000 strauta foreļu tika ielaisti arī Alūksnes novada upītēs, bet tuvāko nedēļu laikā Latvijas upes kļūs vēl par 150 000 strauta foreļu bagātākas.

Kopš "Skonto Būve" iniciētā projekta "Miljons foreļu atgriešanās" uzsākšanas 2011.gadā Latvijas upēs jau būs ielaisti 750 000 strauta foreļu mazuļu. Lai atjaunotu strauta foreļu populāciju, projekta ietvaros četru gadu laikā Latvijas upēs pavisam tiks ielaisti miljons foreļu mazuļu.

Projekta krusttēvs un dabas pētnieks Māris Olte ceturtdien Mergupē, izlaižot šī gada vēl pavisam sīkos strauta foreļu mazuļus, pauda gandarījumu, ka līdz ar projektu divos gados veiksmīgi augušas un dažādos upju baseinos Latvijā iedzīvojušās pirmās "Miljons foreļu atgriešanās" strauta foreles. Tās sasniegušas nārsta vecumu un gatavas dabīgā ceļā vairot strauta foreļu populāciju Latvijā.

Savukārt pērn ielaistās zivtiņas sasniegušas vairāk nekā 10-15 centimetru garumu.

"Skonto Būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis aicināja sabiedrību palīdzēt nosargāt ielaistos foreļu mazuļus, lai vārda tiešā nozīmē kopīgiem spēkiem būtu īstenota "Miljons foreļu atgriešanās" ideja – šīs zivis būtu upju faunas ikdiena.

Strauta foreļu mazuļu izlaišanas vietas izvēlētas vadoties pēc zinātniskiem Latvijas upju izpētes datiem, lai atjaunotu strauta foreļu populāciju upēs, kuras ir piemērotas strauta forelēm, bet tajās to nav vai ir ļoti maz, un to turpmākā attīstība apdraudēta

No Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta "BIOR" 2011.gadā tika saņemta atļauja ielaist strauta foreļu mazuļus 7 Latvijas upju baseinos un 37 izlaišanas vietās. Foreļu ielaišanas vietas četru gadu laikā nemainās, lai, ņemot vērā strauta foreļu dzīves ciklu, pēc projekta īstenošanas tās noteiktajās upēs spētu vairoties jau dabīgā ceļā.

Strauta foreļu mazuļus izaudzē trīs Latvijas zivju audzētavas - "BIOR" zivju audzētava "Tome", SIA "Faps" un ZS "Sillakas".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!