Foto: Gints Ivuškāns

Piecu Latvijas reģionu ūdenstilpnēs šogad tiks organizēti reidi, lai attīrītu ūdenstilpnes no pamestiem zvejas rīkiem - tīkliem, murdiem un ūdām, kā arī izskaustu nelegālu zivju resursu ieguvi kopumā, portālu "Delfi" informēja akcijas rīkotāji.

"Spoku tīklu" kampaņu rīko Pasaules Dabas Fonda un uzņēmums "Coca-Cola HBC". Aizvadītajās brīvdienās tā sākās pie Lielezera un jau trešo gadu Latvijā tiek rīkoti pasākumi, kuros kolektīvi tiek sakoptas un labiekārtotas atpūtas vietas pie ūdeņiem, tādējādi veicinot ūdenstilpņu aizsardzību un atbildīgu atpūtu pie dabas.

Dabas brīvdienu kulminācija bija "Spoku tīklu" reida organizēšana ezerā, lai pārbaudītu nelegālu zvejas rīku klātbūtni ezerā, tostarp tādu, kas ilgstoši bijuši ezerā, turpinot zivju un ūdens dzīvnieku sapīšanos pamestajos tīklos, murdos. Lielezerā reida laikā pamesti zvejas rīki netika atrasti. "Spoku tīklu" kampaņas pasākumi līdz rudenim notiks dažādos Latvijas novados.

"Jau vairākus gadu desmitus zvejas rīku izgatavošanā izmanto dabā ļoti lēni sadalošos sintētiskos materiālus. Vairums no zvejas rīkiem tiek norauti, pazaudēti vai atstāti ezeros, upēs, turpinot gūstīt zivis un citus ezera iemītniekus un pakļaujot tos neizbēgamai nežēlīgai bojāejai. Kā rāda pagājušā gada pieredze, realizējot pirmo "Spoku tīklu" kampaņu Latvijas iekšējos ūdeņos, atrodas daudz pazaudētu, vai neizņemtu zvejas rīku, kas turpina ķert zivis, putnus un citus ūdeņu iemītniekus, degradējot vides kvalitāti un ekosistēmu," sacījis Pasaules Dabas Fonda direktors Jānis Rozītis.

"Prieks, ka mūsu darbinieki ar entuziasmu iesaistās šajās aktivitātēs un ar katru gadu palielinās to vietu skaits, kuras, pateicoties mūsu ieguldītajam darbam, ir kļuvušas draudzīgākas cilvēku atpūtai, un darbinieki ar lepnumu var tās apmeklēt kopā ar ģimenēm un draugiem, zinot, ka tur savu roku ir pielikuši," norāda "Coca-Cola HBC Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Dricka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!