Latvijas un Ukrainas kopuzņēmums "Agrotehserviss" otrdien Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) uzvarējis pret Ukrainu vairāk nekā desmit gadu vecā lietā, kas saistīta ar Latvijas un Ukrainas valdību līguma neizpildi par naftas produktu nepiegādāšanu neatkarības sākuma gados, šodien ziņo laikraksts "Diena".

Kā raksta "Diena", lietas saknes iestiepjas 1992.gadā, kad valdība vienojās ar Ukrainu piegādāt tai Krievijā iepirktu jēlnaftu, bet tā pārstrādāt to naftas produktos un atdot. Līguma izpildi uzdeva "Agrotehservisam", kurš noslēdza līgumu ar Ukrainas pārstrādes rūpnīcu "Hersonņeftepererabotka", apņemoties tai piegādāt vairāk nekā 70 000 tonnu jēlnaftas un pretī cerot saņemt 55 000 tonnu benzīna, dīzeļdegvielas un mazuta.

Taču gada beigās Ukraina piegādes pārtrauca, paliekot parādā vairāk kā 20 000 tonnu naftas produktu un 140 miljonus rubļu, ko bija saņēmusi priekšapmaksā. Lai gan sākumā tiesa Latvijas uzņēmuma prasību apmierināja, pēc pieciem Ukrainas ģenerālprokuratūras protestiem Augstākā arbitrāžas tiesa to atcēla un spriedums nebija pārsūdzams.

Kā norāda "Diena", no Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) agrāk sniegtajām ziņām izrietot, ka tobrīd naftas sektoru kontrolējusī Ukrainas prezidenta Leonīda Kučmas administrācija bija vienojusies par tai piederošā uzņēmuma nodošanu Kazahstānai apmaiņā pret lielu naftas daudzumu. Tāpēc ĀM secinājusi, ka uz tiesu izdarīts spiediens. Latvijas lūgumi rūpnīcu nepārdot līdz strīda atrisināšanai nav ņemti vērā.

ECT otrdien atzina, ka uzņēmumam labvēlīgais tiesas spriedums nav ļāvis tam izvairīties no juridiski neskaidras situācijas vairāku gadu garumā, turklāt sprieduma atcelšana notikusi "ārkārtas procedūrā" jau pēc tā stāšanās spēkā. Uzņēmumam nav arī piedāvāta kompensācija. Situācija likusi ECT secināt, ka Ukraina ir pārkāpusi prasītāja tiesības uz tiesu.

"Agroservisam" arī piešķirta 5000 eiro kompensācija, taču nav skaidrs, cik lielas ir iespējas piedzīt kompensāciju Ukrainā par pazaudēto naftu un naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!