Foto: F64
Latvijas valdības sastāvs pēdējā dekādē kalpo kā ilustrācija kopējiem demogrāfiskajiem rādītājiem valstī - tā noveco, un bērnu kļūst arvien mazāk.

Otrdien tika apstiprināta Valda Dombrovska (V) trešā valdība. Premjeram un 13 ministriem kopā ir 21 bērns jeb vidēji 1,5 bērni katram, savukārt vidējais Ministru kabineta locekļu vecums ir gandrīz 44 gadi, liecina aģentūras LETA apkopotie arhīva dati.

Līdzīgus aprēķinus aģentūra LETA veica pirms 12 gadiem, kad par premjeru trešo reizi kļuva Andris Šķēle (TP). Tolaik premjeram un 14 valdības ministriem kopā bija 29 bērni jeb vidēji 1,9 bērni katram. Turklāt valdība tolaik bija jaunāka - ministru vidējais vecums bija 40 gadi.

Šonedēļ apstiprinātajā trešajā Dombrovska valdībā strādās četras sievietes un 10 vīrieši. Salīdzinoši trešajā Šķēles valdībā bija 13 vīrieši un tikai divas sievietes.

Kuplas ģimenes ir četriem Dombrovska ministriem - trīs bērnus audzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V), izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, labklājības ministre Ilze Viņķele (V) un tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Šķēles valdībā viskuplākā ģimene bija īpašu uzdevumu ministram pašvaldību lietās Jānim Bunkšam, kura ģimenē auga četri bērni, bet pa trīs bērniem bija vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Ventam Balodim, finanšu ministram Edmundam Krastiņam un kultūras ministrei Karinai Pētersonei.

Vienīgais Šķēles valdības loceklis, kuram vēl nebija bērnu, tolaik bija 29 gadus vecais iekšlietu ministrs Mareks Segliņš. Dombrovska trešajā valdībā bērnu nav četriem valdības locekļiem.

Jaunākais no Dombrovska trešās valdības ministriem ir 31 gadu vecais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP), bet pieredzes bagātākā - 60 gadus vecā zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Šķeles trešajā valdībā jaunākais bija Segliņš (TP), bet pieredzes bagātākais - 57 gadus vecais satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs (LC).

Jau ziņots, ka Dombrovskis kļuvis par pirmo premjeru, kurš vadījis trīs valdības pēc kārtas. Viņš Ministru prezidenta pienākumus pilda kopš 2009.gada 12.marta. Arī Šķēle vadījis trīs valdības, taču tas notika ar pārtraukumu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!