Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
15. oktobrī Latvijas Valsts arhīva (LVA) ēkā notikusi lietus ūdens noplūde, kuras rezultātā applūda vairākas dokumentu glabātavas, darba kabineti un koplietošanas telpas, mitrums skāris arī daļu arhīva dokumentu, informē LVA.

Latvijas Nacionālais arhīvs plašāku informāciju par dokumentiem, kas noplūdes dēļ varētu būt cietuši nesniedza, taču portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka tie ir dokumenti, kas saistīti komjaunatni, Latvijas Komunistisko partiju, 2. pasaules kara filtrācijas lietas, kā arī Valsts drošības komitejas (VDK) krimināllietas.

Galvenais būvuzņēmējs SIA "LC būve" ir atzinis savu vainu, ka darba dienas beigās nav pārbaudījis un sagatavojis darba zonu tādā kvalitātē, lai nepieļautu lietusūdens infiltrāciju arhīva telpās.

Piektdien, 23. oktobrī, Kultūras ministrijā (KM) tika sasaukta operatīva koordinācijas sapulce par situāciju ar LVA veiktajiem būvniecības darbiem un to radītajām sekām.

Šobrīd lietusūdens uz arhīva jumta veikto darbu precīzas izpildes rezultātā neieplūst. Stingri tiks uzraudzīts, lai remontdarbu izpildītājs – būvfirma pieļauto kļūdu neatkārtotu, kā arī turpināsies arhīva ēkas renovācijas darbi, liecina informācija KM mājaslapā.

KM ir uzdevusi steidzami LVA sadarbībā ar Valsts nekustamajiem īpašumiem (VNĪ) veikt aplēses par kaitējumu krātuvju telpām, kā arī novērtēt darbu telpu tehnisko stāvokli.

Šobrīd arhīva telpās ir uzstādīti mitruma savācēji, notiek dokumentu žāvēšana un nepieciešamības gadījumā arī dezinfekcija. Vēsturiskajiem dokumentiem mitruma rezultātā radītie bojājumi nav neatgriezeniski, norāda arhīvs. VNĪ nekavējoties ir veicis preventīvus pasākumus. Šobrīd lietusūdens arhīva telpās vairs neieplūst, informēja Latvijas Nacionālais arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!