Lai novērstu gadījumus, kad persona izrāda necieņu ne tikai pret pašu Latvijas valsts himnu, bet arī pret tās atveidojumu, Tieslietu ministrija (TM) strādā pie likuma "Par Latvijas valsts himnu" grozījumiem, liecina ministrijas publicētā informācija.

Latvijas valsts himna ir viens no valsts simboliem, un ikvienam ir pienākums izturēties pret to ar cieņu, lai vērtībām, kas ir Latvijas valsts pamatā, tiktu piešķirta pienācīga nozīme, uzsver TM.

Grozījumi aizstās Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ietverto atbildību par klajas necieņas izrādīšanu valsts himnai.

Ministrija norādījusi, ka Latvijas valsts himna ir skaņdarbs, kura teksta un mūzikas aizsardzība ir nostiprināta likuma "Par Latvijas valsts himnu".

Ja kāds no himnas veidojošajiem elementiem, piemēram, tās teksts ir atainots atsevišķi vai citādi nekā tas ir noteikts likumā, tad tas ir uzskatāms par Latvijas valsts himnas atveidojumu. Kā piemēru ministrija himnas atveidojumam min tās atskaņošanu citādā veidā vai tās atainošanu rakstveidā uz jebkādas virsmas, tostarp elektroniski.

Tieši lai novērstu gadījumus, kad persona izrāda necieņu ne tikai pret himnu, bet arī tās atveidojumu, ir nepieciešams paredzēt administratīvo atbildību arī par to. TM ieskatā "tādā veidā Latvijas valsts himnai kā Latvijas valsts simbolam tiks nodrošināta pienācīga aizsardzība".

Likumprojektā atbildības veids un soda apmērs ir saglabāts tāds pats, kāds šobrīd ir ietverts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Par klajas necieņas izrādīšanu valsts himnai šobrīd var piemērot naudas sodu līdz 700 eiro.

Par likumprojektu sabiedrība viedokļus var izteikt līdz 20. februārim TM mājaslapā. Noteikumu projektu šogad plānots iesniegt izsludināšanai Valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!