Foto: F64

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) ģeotelpiskās informācijas sistēmā "LVM GEO" publicējusi kartes ar publiski pieejamiem datiem atbilstoši Valsts Zemes dienesta licencei, sacīja uzņēmumā, vienlaikus noraidot pārmetumus par ierobežotas pieejamības informācijas publiskošanu.

Kā uzsver uzņēmuma pārstāvji, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, LVM ikdienas darbā izmanto mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas un "LVM GEO" ir neatņemama darba sastāvdaļa. Šajā sistēmā publicētas tikai licencētas kartes ar publiski pieejamiem datiem.

"LVM karšu datus ir iegādājies no Valsts Zemes dienesta, iegādātā licence paredz to izmantošanu publiskai pieejai, tādējādi nav pārkāpts datu licences līgums," uzsver LVM Biznesa sistēmu risinājumu direktors Māris Kuzmins.

Vienlaikus uzņēmumā apstiprina, ka saņemot informāciju no Aizsardzības ministrijas par to, ka augstas detalizācijas topogrāfiskā informācija satur ierobežotas pieejas informāciju, ko LVM izmanto balstoties uz līgumu ar Valsts Zemes dienestu, LVM pirms divām nedēļām apturēja šo karšu datu slāņa izmantošanu uzņēmuma lietotnēs.

"Pašlaik līdz galam neatrisinātais karšu datu izmantošanas jautājums rada apgrūtinājumus gan Latvijas valsts mežiem, gan uzņēmuma klientiem, kas strādā ar LVM izstrādātajām informācijas sistēmām, līdz ar to VZD augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas karšu slāņi ir jāsakārto tā, lai ierobežotas pieejas informācija publiski nebūtu pieejama", pauž LVM Biznesa sistēmu risinājumi direktors Māris Kuzmins.

LVM pārstāvji arī norāda, ka uzņēmums jau vairākus gadus sadarbojas ar Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, iesaistoties valsts visaptverošās aizsardzības koncepcijas realizācijā, kā arī sniedz operatīvu atbalstu militāro mācību saskaņošanā, nodrošinot militāro mācību maksimālu atbilstību saimnieciskajām, sociālajām un vides interesēm LVM apsaimniekotajās platībās.

Kā ziņots, atbildīgās iestādes ir sākušas vērtēt, vai LVM nav publicējuši pārāk detalizētu VZD kadastra karti, kurā atrodama niansēta informācija par valsts aizsardzības objektiem, iepriekš vēstīja "ReTV". Augustā LVM publicējuši VZD kadastra karti un Augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju. Šajā kartē katrs interesents varējis aplūkot, piemēram, kādas komunikācijas pienāk ikvienai mūsu valstī esošai celtnei, tai skaitā arī stratēģiski svarīgiem objektiem - militārām bāzēm, lidostai, cietumiem.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) atzinis, ka šādas informācijas publicēšana internetā valstij var radīt apdraudējumu. "Tur ir pārāk daudz tādas informācijas, kas nav pieejama ar parastajām modernajām tehnoloģijām vai novērošanas tehnoloģijām. Bieži cilvēki saka, ko tad jūs tur slēpsiet, tāpat jau visu var apskatīties "Google", vai tāpat jau visu redzam. Tīri jau tā nav. Ir tīri daudz informācijas, kuru analizējot, mēs varam iegūt vairāk, ja mēs pie šādiem plāniem nokļūstam," teicis ministrs.

Pērn aprīlī Aizsardzības ministrija gan nosūtījusi vēstuli VZD, brīdinot par konkrētām lietām un objektiem, informāciju, par kuriem nebūtu vēlams publicēt. Taču dienests to neesot ņēmis vērā. Tieslietu ministrija, kuras pārraudzībā darbojas VZD, sākusi apstākļu skaidrošanu. Vienlaikus Tieslietu ministrija vērsusies Zemkopības ministrijā kā pie LVM kapitāla daļu turētājas, lai tā vērtētu uzņēmuma rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!