Foto: DELFI
Iestājoties siltākam laikam, cilvēki pievēršas kļavu, kā arī bērzu sulu iegūšanai, kas AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) teritorijā tiek uzraudzīta, informē LVM pārstāvji.

Neraugoties uz aukstajām naktīm, dienā siltajos saules staros nedaudz ātrāk, nekā ierasts, - jau februāra sākumā - sākusies kļavu sulu tecināšana, kam pēc dažām nedēļām sekos arī bērzu sulu laiks.

Tā kā kļavu sulas ir cukura un minerālvielu avots, kas kokam nepieciešams lapu plaukšanai un ziedēšanai, LVM iesaka domāt ne vien par veselīgo kļavu sulu ietekmi uz cilvēka organismu, bet arī par pašu koku. Kokam nevajadzētu atņemt pārāk daudz enerģijas. Turklāt jāsaprot, ka katrs urbums kokam rada mehānisku bojājumu, caur kuru var iemājot dažādi mikroorganismi un izraisīs koksnes iekrāsošanos, vēlāk trupi. Ir svarīgi, lai urbums netiek veikts pārāk dziļi un, kad sulas satecinātas, tas tiek pareizi aiztaisīts.

Lai, sulas tecinot, nodarītu pēc iespējas mazāku postu, LVM aicina ievērot vairākus svarīgus priekšnoteikumus:

LVM apsaimniekotajās teritorijās sulas drīkst urbt tikai pašpatēriņa vajadzībām vienā kokā. Urbšanas vietā - līdz 50 centimetriem no zemes - kokam jābūt vismaz ar 40 centimetriem diametrā, turklāt urbums jāveido ne dziļāk par pieciem centimetriem, jo sula tek gar koka mizu, ne no kodola.

Kad sula iegūta, urbums obligāti jāaiztaisa ciet. To veic ar koka tapu, kas atbilst urbuma diametram vai ir nedaudz lielāka.

Tas pats attiecas arī uz bērzu sulām, kuras LVM mežos drīkst iegūt tikai pašpatēriņa vajadzībām, turklāt vienā kokā.

Ja iedzīvotājs vēlas ieurbt vairākus urbumus valsts mežos, par tiem ir jāmaksā atbilstoši LVM cenrādim. Tiek noslēgts pirkuma līgums, un LVM meža iecirkņa darbinieki ierāda vietu, kur urbumus var veikt ar vismazāko kaitējumu mežam. Lai saņemtu šādu atļauju, LVM aicina iedzīvotājus sazināties ar attiecīgo LVM mežsaimniecību, kuras teritorijā sulas tiks iegūtas.

Kā ziņots, pagājušajā pavasarī LVM apsaimniekotajos mežos bija konstatēti vairāki gadījumi, kad sulu iegūšanai veikti nelegāli urbumi bērzos, par ko savukārt var tikt piemērots sods. LVM Drošības un kontroles daļas darbinieki pērn konstatēja vairāk nekā 20 nelegālus urbumus bērzos, kuru veicējs tika administratīvi sodīts. Pieredze rāda, ka vienas dienas laikā sula tek daudz - dienā vietām pat piepildās divi spaiņi, kas ir aptuveni 20 litri.

Privātpersonām par šādu pārkāpumu piemērojams sods no 70 līdz 700 eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteikumi bērzu sulu tirgotājiem arī šogad ir nemainīgi - bērzu sulas bez dienesta atļaujas drīkst tirgot nelielos apjomos - līdz 300 kilogramiem gadā. Ja tirgojamo sulu daudzums lielāks, jāreģistrējas PVD kā augu izcelsmes produktu primārās ražošanas uzņēmumam. Tirgojamās sulas obligāti jāmarķē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!