Foto: Shutterstock

Valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" atkritumu vākšanā iztērēto līdzekļu apmērs pagājušajā gadā pieauga par 32% salīdzinājumā ar gadu iepriekš, bet savākto atkritumu daudzums sasniedza lielāko apmēru pēdējos desmit gados, liecina informācija kompānijas mājaslapā.

"Arvien biežāk "Latvijas valsts mežu" darbinieki mežā atrod dažādus atkritumu. To apjoms pērn būtiski pieaudzis salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tas ir arī lielākais savākto atkritumu apmērs pēdējo desmit gadu laikā," teikts kompānijas publiskotajā informācijā, norādot, ka pērn savākti gandrīz divi tūkstoši kubikmetru atkritumu.

"Latvijas valsts mežu" Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde skaidroja, ka viens no iemesliem atkritumu pieaugumam mežā ir nesakārtotie jautājumi ar atkritumu savākšanu un šķirošanu atsevišķās apdzīvotās vietās, kuru risināšana ir pašvaldības atbildība. Vēl viens iemesls ir pieaugošās atkritumu savākšanas un apglabāšanas izmaksas, kā arī izpratnes trūkums par dabai nodarīto kaitējumu šādas rīcības rezultātā.

"Lielās atkritumu kaudzes mežos liecina par mērķtiecīgi organizētu atbrīvošanos no atkritumiem, kas, spriežot pēc satura, visbiežāk ir atvesti ar dažādas kravnesības transportu no būvobjektiem, autoservisiem un dažādu lietoto preču tirdzniecības vietām," stāsta Linde.

"Latvijas valsts mežu" pārstāvji atgādina, ka atkritumu izmešana mežā ir pretlikumīga. Vainīgo personu par šādu darbību sauc pie administratīvās atbildības un tai ir jāatlīdzina "Latvijas valsts mežiem" ar atkritumu savākšanu radītie zaudējumi.

"Latvijas valsts meži" aicina arī sabiedrību par piemēslotajām vietām informēt Valsts vides dienestu, izmantojot mobilo lietotni "Vides SOS".

Jau ziņots, ka "Latvijas valsts meži" attīsta, labiekārto un uztur apskates objektus, vairāk nekā 360 bezmaksas atpūtas vietas, kā arī takas, skatu torņus un parkus, piedāvājot iespēju bez maksas atpūsties valsts mežos Latvijas iedzīvotājiem un viesiem. "Latvijas valsts mežu" vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja – Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!