Foto: LETA
Nelikumīga vara pieņem nelikumīgus lēmumus, par to lemj cilvēki, kuriem būtu jāaizstāv Ukrainas konstitūcija, taču viņi rīkojas antikonstitucionāli, turklāt pievieno citai valstij Ukrainas daļu - Krimā notiek prātam neaptveramas lietas, šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze.

"Tas ir visu juridisko normu pārkāpums. Turklāt šie cilvēki sniedz paziņojumu, ka Krievijas karaspēks atrodas Krimā pēc iedzīvotāju lūguma, un saka, ka visi, kuriem šī jaunā kārtība nav pieņemama, var pamest Krimu," pastāstīja vēstniece.

Viņa apliecināja, ka Krimā uz ielām ir daudz mazāk cilvēku un automašīnu. "Sasprindzinājums ir liels. Viss ir ļoti nopietni," sacīja Daudze.

Vēstniece pastāstīja, ka šodien pie parlamenta ēkas pulcējās aptuveni 200 cilvēku, kuri priecājās par pievienošanos Krievijai. "Tā ir maza daļa sabiedrības. Radies iespaids, ka kāds to bija saorganizējis. Nav jau grūti saaicināt radus, draugus. Viss notiek ļoti plānoti. Iedzīvotāji ir bandinieku lomā, bet jautājums, kā viņi reaģēs," atzīmēja Daudze.

Apbrīnojama ir Ukrainas militāro personu izturētība, miers un nepakļaušanās provokācijām, pauda Daudze. Klusējošais iedzīvotāju vairākums tagad ir pamodies, bet ir bailes no bruņotajiem cilvēkiem. "Šķiet, ka tā ir apzināti veidota situācija, lai iedzīvotāji saprastu, ka bruņotie vīri ir gatavi darīt ko citu, ne tikai stāvēt un vērot apkārtni," sprieda vēstniece.

Viņa paredzējusi uz Kijevu doties rītvakar, taču vērtēs pēc situācijas, vai Krimā būs jāpaliek ilgāk vai jādodas prom ātrāk.

LETA jau ziņoja, ka Krimas Augstākā padome šodien pieņēmusi principiālu lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjektam.

Tāpat tika paziņots, ka 16.martā notiks referendums par Krimas statusu. Referendumā pussalas iedzīvotājiem tiks uzdots jautājums, vai viņi grib palikt Ukrainas sastāvā vai arī pievienoties Krievijai.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pašā laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma "tautas gribas izteikšana", kas, piemēram, izpaudusies referendumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!