Foto: LETA

Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme neredz iemeslus, kāpēc mūzikas festivāls "Jaunais vilnis" nevar notikt Jūrmalā arī turpmāk.

"Latvija nekad nav apturējusi kultūras sadarbību ar Krieviju. Mēs vienmēr esam priecīgi draugu atbraukšanai uz Latviju. Ja "Jaunā viļņa" organizatori identificē sevi kā Latvijas draugus, tad neredzu iemeslus, kāpēc šis festivāls nevar notikt Jūrmalā arī turpmāk," intervijā žurnālam "Otkritij gorod" sacījusi vēstniece.

Viņasprāt, abu valstu attiecībās kultūras sakari uz sankciju fona ir "drošs un stingrs tilts starp tautām", un neviens "necenšas apraut kultūras saikni, kas tās vieno". Kurme norādīja, ka tas nav vienīgais pasākums valstu starpkultūru attiecībās. Starp Latvijas pārstāvjiem Krievijā vēstniece izcēla grupu "Prāta vētra", kas aktīvi piedalās tūrēs Krievijā, Novosibirskas teātra diriģentu Aināru Rubiķi, baritonu Rihardu Mačanovski un citus.

Kurme atzina, ka "Jaunais vilnis" nav tikai konkurss, jo festivāla laikā Jūrmalā ierodas daudz tūristu, tajā skaitā Krievijas inteliģences pārstāvji - dzejnieki, mākslinieki, režisori un daudzi citi. "Viņi var neapmeklēt koncertus, bet viņi tik un tā atrodas Jūrmalā. Tā ir liela daļa Krievijas inteliģences, kuru mēs nekādā gadījumā negribētu pazaudēt. Viņi ir mūsu draugi, viņi labi pazīst Latviju, saprot un ciena mūs," sacīja Kurme.

""Jaunais vilnis" ir fona pasākums, bet jā, starp pārējiem pats spilgtākais," uzskata vēstniece. Taču viņa gan atzīmēja, ka nedrīkst pieļaut, lai festivāla skatuve "pārvērstos par politiskās propagandas skatuvi".

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā konkursa organizators Igors Krutojs Krievijas medijiem paziņojis, ka nolemts "Jauno vilni" pārcelt uz citu vietu. Šādu lēmumu atbalstīja komponists Raimonds Pauls, kurš norādīja, ka attieksme pret festivālu ir "diezgan negatīva", tāpēc konkursa pārcelšanu viņš uzskata par pareizu.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicināja nepārspīlēt ar konkursa pācelšanu saistītos finansiālos zaudējumus.

Kā zināms, pērn īsi pirms Jaunā viļņa sākšanās Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pieņēma lēmumu aizliegt Latvijā iebraukt māksliniekiem Valērijai, Josifam Kobzonam un Oļegam Gazmanovam.

Pēc ministra lēmuma Krutojs atklāja, ka šāda Latvijas valsts attieksme varētu arī kļūt par iemeslu Jaunā viļņa atvadām no Jūrmalas, jo "viņa pacietībai ir robežas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!