Foto: Shutterstock
No šī gada sākuma Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) kopā ar Lietuvas un Igaunijas asociācijām pievienojas starptautiskajai viesnīcu klasificēšanas apvienībai "Hotelstars Union".

LVRA izpilddirektore Santa Graikste norāda, ka pievienošanās šai apvienībai padarīs Latvijas un Baltijas viesnīcas pazīstamākas un konkurētspējīgākas ne vien Ziemeļvalstu un Baltijas jūras valstu reģionā, bet visā Eiropā.

2009. gada decembrī dibinātā vienotā Eiropas viesnīcu zvaigžņu klasifikācijas sistēma "Hotelstars Union" apvieno Austrijas, Čehijas, Nīderlandes, Šveices, Ungārijas, Vācijas un Zviedrijas viesnīcu un restorānu asociāciju biedrus.

Kā stāstīja Graikste, "Hotelstars Union" patrons ir Eiropas Savienības (ES) asociācija "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā", kas ir konfederācija, kurā apvienojušās 40 nacionālās viesmīlības asociācijas 25 ES valstīs, lai nodrošinātu viesnīcu klientus ar uzticamāku informāciju par konkrēto pakalpojuma sniedzēju.

""Hotelstars Union" mērķis ir samērot klasifikācijas prasības un procedūras Eiropas valstīs, celt dalībvalstu viesnīcu nozares kvalitāti, prestižu un atpazīstamību kā īpašam mārketinga instrumentam," norāda asociācijas izpilddirektore.

Vienotā viesnīcu klasifikācija balstās uz 270 atsevišķiem kritērijiem, kas ietver minimālo kritēriju katrai kategorijai un izvēles kritēriju kombinācijas nepieciešamo punktu skaita iegūšanai. Kritēriji balstīti uz viesu aptaujām un tādējādi saskan ar viesu vēlmēm un prasībām, liekot uzsvaru uz kvalitātes vadību, labsajūtu un komfortu.

LVRA dibinātās tūristu mītņu sertifikācijas institūcijas SIA "Viesnīcu un restorānu centrs" direktors Edvīns Buka atzīmē, ka visas Latvijā sertificētās mītnes tiks savlaicīgi informētas par gaidāmajām pārmaiņām klasifikācijas prasībās un procedūrās.

"Katrs no "Hotelstars Union" dalībniekiem veic viesnīcu klasifikāciju savas valsts teritorijā saskaņā ar vienotām prasībām. Klasifikācijas kritērijos ir pieļaujams ietvert atsevišķas reģionālas tipoloģiskas atšķirības, kā arī dažas atkāpes pakāpeniska pārejas perioda laikā, sākot ar 2011.gadu līdz pilnīgai pārejai uz "Hotelstars Union" sistēmas prasībām. Katra no "Hotelstars Union" dalībvalstīm patlaban saglabā līdzšinējo klasifikācijas sistēmas zīmi," skaidro Buka.

LVRA ir profesionāla darba devēju organizācija, kas dibināta 1993.gadā un patlaban apvieno 205 naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai ar mērķi uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtot Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvēt Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. LVRA ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" biedre. SIA "Viesnīcu un restorānu centrs" ir LVRA 1999.gadā dibināts uzņēmums, kas veic viesnīcu un citu tūristu mītņu pakalpojumu kvalitātes atbilstības novērtēšanu kā neatkarīga trešās puses sertificēšanas institūcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!