Foto: EPA/Scanpix/LETA

Zāļu lieltirgotavu kopējais apgrozījums Latvijā un ārvalstīs pagājušajā gadā pieaudzis par 6% jeb 60,24 miljoniem eiro, sasniedzot 1,057 miljardus eiro, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) dati.

Tostarp lieltirgotavu realizēto medikamentu apgrozījums Latvijā un ārvalstīs pērn audzis par 4,1% jeb 33,44 miljoniem eiro - līdz 845,29 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Pērn palielinājies lieltirgotavu realizēto medikamentu apgrozījums gan Latvijā, gan arī ārvalstīs. Latvijā realizēto medikamentu apmērs 2020. gadā audzis par 3,8% jeb 20,23 miljoniem eiro, sasniedzot 545,39 miljonus eiro, savukārt ārvalstīs pārdoto medikamentu apmērs pieaudzis par 4,6% jeb 13,21 miljonu eiro, sasniedzot 299,9 miljonus eiro.

2020. gadā līderpozīcijās starp zāļu lieltirgotavām pēc medikamentu apgrozījuma Latvijā, tāpat kā 2019. gadā, bija AS "Recipe Plus". Pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, kompānijas realizēto medikamentu apmērs Latvijā samazinājies par 7%.

Otro vietu saglabājusi SIA "Tamro", kuras realizēto medikamentu apmērs pērn Latvijā salīdzinājumā ar 2019.gadu pieaudzis par 16%, bet trešajā vietā joprojām bija SIA "Magnum Medical", kuras realizēto medikamentu apmērs Latvijā pērn palielinājies par 6%.

Seko SIA "Euroaptieka", SIA "Novartis Baltics", SIA "Roche Latvija", SIA "GlaxoSmithKline Latvia", SIA "Oribalt Rīga", SIA "Berlin-Chemie/Menarini Baltic" un SIA "Saules aptieka".

Kopumā minēto desmit lielāko zāļu lieltirgotavu tirgus daļa Latvijā pārdoto medikamentu tirgū pagājušajā gadā bija 83%.

Savukārt pēc medikamentu apgrozījuma ārpus Latvijas pirmo vietu 2020. gadā saglabāja SIA "Novartis Baltics", kura salīdzinājumā ar 2019. gadu medikamentu apgrozījumu ārpus Latvijas palielinājusi par 23%. Minētajai lieltirgotavai Latvijā ir konsignācijas noliktava.

Otro vietu pagājušajā gadā pēc medikamentu apgrozījuma ārpus Latvijas saglabājusi "Tamro", kura salīdzinājumā ar 2019.gadu medikamentu apgrozījumu ārpus Latvijas ir palielinājusi par 7%, bet trešajā vietā joprojām bija "Recipe Plus", kura medikamentu apgrozījumu ārpus Latvijas pērn palielinājusi par 22%.

Seko SIA "Emteko", SIA "LV System Service", AS "Grindeks", SIA "Baltacon", SIA "Orthos Pharma", "Magnum Medical" un SIA "Merck Serono".

Kopējo zāļu lieltirgotavu apgrozījumu veido medikamenti, medicīniskās ierīces, uztura bagātinātāji, higiēnas preces, kosmētiskie līdzekļi un citas preces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!