Foto: LETA

Starptautiskajās militārajās mācībās "Sudraba bulta", kas noritēja no 29.septembra līdz 5.oktobrim, piedalījās arī Zemessardze, tiesa, ar bruņutehniku vīri sastapās pirmo reizi un mācībās apakšvienība tika iznīcināta. Profesionālais dienests šobrīd nav nokomplektēts, iebrukuma gadījumā līdz NATO spēku ierašanās brīdim 48 stundās Latvijai aizsardzībā būs jāpaļaujas uz brīvprātīgajiem, vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

Pagājušajā nedēļā Latvijas Kara muzejā aizritējušajā diskusijā uz jautājumu, vai Zemessardze spētu stāties pretī ienaidnieka agresijai, zemessargs Einārs Rekšņa sacīja, ka "skaisti mirt mēs esam spējīgi, bet labāk būtu neglīti izdzīvot".

Viens no iemesliem, kādēļ profesionālais zemessardzes dienests pašlaik nav nokomplektēts, ir demogrāfiskā bedre. Nākamajos gados iztrūkums zemessargu rindās varētu tikai palielināties.

Aivadītajā nedēļā notikušajās starptautiskajās mācībās "Sudraba bulta" piedalījās arī 1.Zemessardzes novada vīri, kuriem pirmo reizi viņu pieredzē uzbruka bruņutehnika – tanki. Apakšvienība tika iznīcināta. Pēc zaudējuma militārās tuvcīņas skolas dibinātājs Jānis Sils laikrakstam uzsvēra nepieciešamību mainīt cīņas un mācību taktikas.

"Zemessargi ir apmācīti kaujām meža vidē ar nelielām kaujinieku vienībām. Tāpēc arī mācībās nespējām adekvāti reaģēt. Tagad uzsvars ir jāliek uz biezi apdzīvotām vietām. Tā ir absolūta nepieciešamība," sacīja Sils.

Zemessardzes komandieris ģenerālis Leonīds Kalniņš atzīst, ka finansējuma trūkuma dēļ Zemessardzi līdz šim nav izdevies ietērpt pat vienādās formās.

Apzinot pašreizējos resursus, Latviešu karavīri un zemessargi uz pulcēšanās vietām iebrukuma stundā dosies norvēģu atdāvinātajās kravas mašīnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!