Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts kanceleja izsludinājusi konkursu uz Latvijas Zinātnes padomes (LZP) direktora amatu, piedāvājot 2264 eiro atalgojumu, liecina sludinājums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

No kandidātiem tiek sagaidīta atbilstība Valsts civildienesta likuma un likuma "Par valsts noslēpumu" prasībām, zinātniskais doktora grāds un Covid-19 sertifikāts. Tāpat nepieciešama vismaz triju gadu nepārtraukta pieredze zinātniskās institūcijas vadītāja amatā vai zinātniskās institūcijas struktūrvienības vadītāja vai administratīvā vadītāja amatā vai pēdējo piecu gadu laikā iegūtā pieredze LZP līdzvērtīgas organizācijas vadītāja amatā.

Kanceleja sagaida arī pieredzi finansējuma piesaistē, tostarp pētniecības un inovācijas projektiem, pieredzi pētniecības un attīstības iniciatīvu, programmu vai projektu izstrādāšanā, īstenošanā, vadīšanā. Tiek prasīta arī zinātniskās vai pētnieciskās pārstāvniecības pieredze starptautiskā līmenī, zināšanas par valsts pārvaldes darbības principiem, par Latvijas zinātnes tehnoloģiju attīstību un inovāciju sistēmu, tostarp izpratne par Latvijas zinātnes sistēmu un Eiropas Pētniecības telpu.

Kandidātiem jābūt arī izpratnei par zinātnes nozares normatīvajiem aktiem, angļu valodas zināšanām. Savukārt veiksmīga pārmaiņu vadības pieredze tiks uzskatīta par priekšrocību.

Pretendentiem jāpiemīt arī teicamām stratēģiskās plānošanas, sadarbības, komunikācijas un prezentācijas prasmēm un nevainojamai reputācijai.

Pieteikumus amatam iespējams iesniegt līdz 2. februārim. Amatam piedāvātā alga ir 2264 eiro.

Pretendentu atlase notiks trīs kārtās. Pirmās kārtas laikā konkursa komisija izvērtēs iesniegtos dokumentus un pretendentu atbilstību obligātajām prasībām. Konkursa otrajā kārtā pretendenti konkursa komisijai skaidros savu motivāciju ieņemt šo amatu, atbildēs uz komisijas jautājumiem un izklāstīs savu stratēģisko redzējumu par LZP kā efektīvas pētniecības institūcijas nostiprināšanos Latvijā, tās prioritātēm un attīstību. Savukārt konkursa trešajā kārtā tiks pārbaudītas pretendentu vadības kompetences: stratēģiskais redzējums, pārmaiņu vadīšana, darbinieku motivēšana un attīstīšana, orientācija uz rezultātu sasniegšanu un orientācija uz attīstību.

Konkursa noslēgumā visaugstāko novērtējumu guvušais pretendents tiks virzīts Ministru kabinetam iecelšanai amatā.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Līga Lejiņa, IZM valsts sekretāra vietnieks, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs, Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētāja Rūta Muktupāvela un Latvijas Jauno zinātnieku apvienības biedrs, Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Fizikas nodaļas vadītājs, pētnieks Guntars Kitenbergs. Tāpat pretendentu vērtēšanā par neatkarīgiem novērotājiem uzaicināti Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš un Ekonomikas ministrijas Inovācijas departamenta Inovācijas politikas nodaļas vadītājs Mārtiņš Jansons.

Jau vēstīts, ka sākotnēji LZP vadītāja amatam IZM bija plānojusi virzīt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju departamenta direktori Laumu Muižnieci. Ministrijas skatījumā, konkursa izsludināšana uz vakanto amatu būtu laikietilpīgs process, tāpēc bija iecerēts izmantot ierēdņa pārcelšanu amatā.

Taču, kā informē IZM Komunikācijas nodaļas vecākā konsultante Inta Bērziņa, ministrijas priekšlikums par Muižnieces virzīšanu uz LZP vadītājas amatu tika noraidīts.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante Santa Jirgensone, Zinātniskās darbības likums paredz, ka minētajā amatā nevar pārcelt jau dienestā esošu ierēdni un ir nepieciešams izsludināt atklātu konkursu.

Tāpat LETA jau ziņoja, ka Valsts kontrole iepriekš bija sniegusi ziņojumu par nepilnībām līdzšinējā LZP darbā, kas ir nekavējoši novēršamas. Attiecīgi pēc IZM domām, nekavējoties jānodrošina jauna iestādes vadītāja iecelšana amatā.

Iepriekš LZP direktors bija Edmunds Tamanis. Pērnā gada 30.novembrī viņš izbeidza valsts civildienesta attiecības, tādēļ LZP vadītāja amats no 1.decembra ir vakants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!