Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 22. februārī, vienojās valstij piederošo nekustamo īpašumu Akadēmijas laukumā 1, Rīgā, bez atlīdzības nodot Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) īpašumā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) atzina, ka, atrisinot LZA īpašuma piederības jautājumu, ir pieņemts vēsturisks lēmums, kas ļaus izveidot zinātnes pili – daudzfunkcionālu izglītības un zinātnes centru un tā infrastruktūras attīstīšanai piesaistīt Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas finansējumu.

"Tagad ēkai ir saimnieks, kam ir skaidra attīstības vīzija un plāns, un tā īstenošana sniegs nozīmīgu pienesumu zināšanās balstītas ekonomikas un Latvijas tautsaimniecības attīstībā," pauda Reirs.

Nekustamais īpašums Akadēmijas laukumā 1 sastāv no zemes vienības un divām būvēm – administratīvās ēkas un pagalma izbūves/autostāvvietas. Īpašuma kadastrālā vērtība uz 2021. gada 1. janvāri bija 1 605 363 eiro.

LZA 2019. gada 4. jūlijā nosūtīja vēstuli finanšu ministram, sniedzot informāciju par akadēmijas ēkas un infrastruktūras attīstības programmu, lūdzot ministru atbalstīt jautājumu par nekustamā īpašuma nodošanu LZA īpašumā bez tiesībām to atsavināt, kā arī sniegt LZA ceļa karti nekustamā īpašuma pārņemšanai nolūkā sekmīgi to attīstīt un apsaimniekot.

Nekustamais īpašums LZA nepieciešams, lai īstenotu akadēmijas hartā noteiktos uzdevumus – zinātnes attīstīšana, pētījumu veicināšana un veikšana fundamentālo un lietišķo zinātņu jomā, Latvijas tautas un valsts vēstures, kultūras un valodas izpētes un izkopšanas veicināšana, kā arī ar Latvijas dabas resursiem, to optimālas izmantošanas iespēju un apkārtējās vides aizsardzību saistītu pētījumu atbalstīšana, Latvijas attīstības procesu prognozēšana, tautas un valdības operatīva iepazīstināšana ar zinātniskām prognozēm par dažādu tautsaimniecisku, kultūras un sociālu norišu un projektu vēlamām un nevēlamām sekām.

Akadēmija ēkā plāno veidot zinātnes un inovāciju centru, lai celtu Latvijas sabiedrības izpratnes un izglītības līmeni par zinātni, tāpat plānots nodrošināt dinamisku un interaktīvu ekspozīciju par zinātnes sasniegumiem. Vienlaikus attīstības programma paredz attīstīt sadarbību starp zinātniskajām institūcijām un pētnieku grupām.

LZA arī plāno atjaunot augstceltni, piesaistot Eiropas Investīciju bankas līdzekļus un privāto institūciju aizdevumu, LZA pašu kapitālu un grantu vai īstenot attīstības projektu pēc publiskās un privātās partnerības principiem.

Ministru kabinets vienojās nostiprināt zemesgrāmatā LZA īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, bet uz laiku, kamēr LZA nodrošina akadēmijas hartā noteiktos uzdevumus. Ja LZA tos nenodrošinās, akadēmija minēto īpašumu bez atlīdzības nodos valstij.

Vienlaikus LZA būs aizliegts atsavināt nekustamo īpašumu un apgrūtināt to ar hipotēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!