Foto: AFP/Scanpix

Latviešu žurnālistam no raidījuma "Nekā personīga" izdevies iekļūt vienā no bīstamākajām pasaules valstīm - Āfrikas austrumos esošajā Somālijā, kas pēdējos piecus gadus atzīta par nestabilāko valsti pasaulē.

Raidījums gan nemin žurnālista vārdu, kurš devies bīstamajā ceļojumā.

Mogadišo žurnālists ieradies novembra beigās. No Stambulas reisa viņi bijuši vienīgie baltie, kas izkāpj no lidmašīnas Somālijas galvaspilsētā. Viņu sagaidījis tulks un gids Dugufs, kurš piecas dienas bijis viņa uzticības persona Mogadišo. Vienlaikus žurnālistu apsargājuši astoņi vīri ar automātiem.

Kā žurnālista redzēto atstāsta "Nekā personīga", lai arī drošības situācija Mogadišo nedaudz uzlabojusies – baltie vietējo acīs vēl aizvien te ir kā staigājoši bankomāti. Netrūkst cilvēku, kuri gribētu baltos nolaupīt, lai saņemtu izpirkuma naudu. "Uz jums, kā baltajiem,
kāds var speciāli izšaut no garām braucoša auto. Jāuzmanās. Uz vienu un to pašu vietu braukt nevarēs, uz vietas jāuzturas pēc iespējas īsāku laiku, arī uzmanību uz ielas piesaistīt nevajag," žurnālistu instruējis Dugufs.

Žurnālists apmeklējis arī saucamo Mogadišo Bermuda trīsturi. Šo vietu, kas daudzus gadus bija frontes līnija starp valdības spēkiem un islama kaujinieku grupējumu Al-šaba, tā nosauca, jo daudzi te ienākušie, vairs dzīvi neatgriezās. Tur nav palikusi gandrīz neviena nesašauta māja, tomēr turpat ēku drupās turpina dzīvot cilvēki.

Žurnālists saticis arī Mogadišo mēru Abdirazaku Mohamedu Nur, kurš pirms pāris gadiem atgriezies ar ģimeni no bēgļu gaitām Lonodonā. Izbraucot no mēra ofisa, kādam vietējam nav iepatikusies žurnālista vizīte, tāpēc apsolīts, ka iebraucējus nolaupīs pirāti.

Žurnālists pabijis arī Mogadišo bēgļu pieņemšanas centrā, kur viņa vizītes laikā tikko ieradušās vairākas ģimenes no Somālijas dienvidiem. Bērni tikuši mērīti un svērti. Apkārt valdījis haoss. Sievietes pastāstīja, ka vairāki mazuļi neizturējuši tālo ceļu un nomiruši, apglabāti turpat ceļa malā. Liela daļa no bērniem dzīvojuši pusbadā, tādēļ pēc maltītes viņiem uzreiz piemetusies caureja. Turpat uzslietas teltis, kas būšot bēgļu mājvieta nākamajiem gadiem.

Latvijas žurnālists bez brīdinājuma apmeklējis arī vietējo radio un televīziju "Shabelle", no kurienes viņa padzīts, jo uzskatīts par apdraudējumu. Tiesa, nākamajā dienā vietējie par notikušo atvainojušies. Viņi savam latviešu amata brālim pastāstījuši, ka šogad nogalināti 18 žurnālisti. Puse no viņiem ir tieši no "Shabelle". Žurnālistus kā draudu uztverot ne tikai nemiernieki, bet dažreiz arī valdības atbalstītāji. Pec jebkura kritiska raksta vai sižeta uz ielas žurnālistu var nošaut, tādēļ šīs stacijas darbinieki pa nakti paliek turpat televīzijā.

Somālijas apmeklējuma noslēgumā žurnālists apmeklējis Bakara tirgu, kas ārzemniekiem esot īpaši bīstama vieta. Tādēļ šoreiz apsardze pastiprināta – līdzi bijuši 30 vīri ar automātiem un ložmetējiem. Bakara tirgū 1993. gadā tika notriekti divi ASV armijas Black Hawk helikopteri. Nogalināti 18 jūras kājnieki. Somāļu ciltis, kuras cīnījās savā starpā, ienākot svešas valsts karaspēkam kļuva apskaužami vienotas. Vēlak Holivuda uzņēma mākslas filmu "Black Hawk Down".

Uzziņai: Somālija atrodas pie Indijas okeāna - Āfrikas labajā krastā. Valsts ir desmit reizes lielāka par Latviju un tajā dzīvo gandrīz desmit miljoni iedzīvotāju. Pēc divdesmit kara gadiem Somālija ir sašķelta – ziemeļrietumos sevi par neatkarīgu valsti pasludinājusi Somalilenda, turpat blakus par autonomiju paziņojusi Puntlande. Vidienē to pašu izdarījusi Galmuduga. Savukārt, valsts dienvidos vēl aizvien situāciju kontrolē islama kaujnieki Al-šaba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!