Latvijas Žurnālistu savienībā (LŽS) ceturtdien kvoruma trūkuma dēļ nenotika kārtējais kongress, taču LŽS biedri sasauca ārkārtas kongresu, kurā pārvēlēja valdi un ievēlēja jaunu organizācijas vadītāju – biznesa augstskolas "Turība" Komunikāciju zinātņu katedras vadītāju Aināru Dimantu.
Žurnāla "Klubs" žurnālists Edgars Galzons portālam "Delfi" stāstīja, ka ceturtdien uz kārtējo LŽS kongresu nebija ieradies pietiekams skaits biedru, lai nodrošinātu kvorumu, tomēr klātesošie žurnālisti pieņēmuši lēmumu jau ceturtdien sasaukt ārkārtas kongresu.

Ārkārtas kongresā LŽS biedri pārvēlēja valdi, tajā ievēlot Miervaldi Mozeru, Ritu Rudušu, Aināru Dimantu, Violu Lazo, Aleksandru Mirļinu, Rolandu Tjarvi un Ditu Arāju. Tā kā pieņemts lēmums par valdes paplašināšanu, tad jaunajā valdē ir trīs iepriekšējās valdes locekļi un četri jaunās valdes locekļi.

Seši no septiņiem valdes locekļiem nevēlējās uzņemties LŽS vadītāja pienākumus, tāpēc kongresa vairākums par valdes priekšsēdētāju ievēlēja Dimantu, stāstīja Galzons.

Dimants portālam "Delfi" sacīja, ka LŽS nākotni saskata nevis arodbiedrībā, bet spēcīgā profesionālā organizācijā, kas strādās pie tā, lai ieviestu augstus profesionālos standartus žurnālistu darbā.

Viens no pirmajiem un galvenajiem LŽS darbiem būšot jauna kongresa sagatavošana, kurā varētu pieņemt lēmumu, iespējams, par 1992.gadā pieņemtā žurnālistu ētikas kodeksa labošanu, kā arī institūcijas izveidi, kas kontrolētu žurnālistu ētikas ievērošanu.

"Vislabākais variants būtu kopīgi ar preses izdevēju un raidorganizāciju asociācijām veidot kopīgu mediju ētikas kodeksu. Atsevišķi žurnālistu vidū var runāt tikai par žurnālistu ētiku, bet par mediju ētiku var runāt tikai tad, kad iesaistās mediji. Tā minimālā programma, ja citi tam nebūs gatavi, tad žurnālistu savienībai jāveido sava ētikas uzraudzības institūcija, " stāstīja Dimants.

Viņš uzsvēra, ka pēc Lieldienām, LŽS jaunās valdes pirmajā sēdē ierosinās nākamo LŽS kongresu sasaukt jau šoruden, kā arī organizēt plašas diskusijas par žurnālistu ētikas jautājumiem.

Jau vēstīts, ka LŽS kārtējā kongresā ceturtdien bija plānojusi spriest par organizācijas nākotni, kā arī pārvēlēt vadību. LŽS kopš 1992.gada vadīja Ligita Azovska, kas organizācijas nākotni saskatīja arodbiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!