Latvijas zvejas kuģis "Unora" Dānijas ūdeņos nogrimis, ceļot ārā tīklus un būtiski sasveroties, šāda informācija saņemta no izglābtajiem apkalpes locekļiem.
Jau ziņots, ka otrdien Dānijas teritoriālajos ūdeņos Baltijas jūrā nogrima Latvijas zvejas kuģis "Unora". Četrus kuģa apkalpes locekļus ir izdevies izglābt, bet divi ir pazuduši.

Kuģa avārija notikusi Dānijas teritoriālajos ūdeņos, 37 jūras jūdzes no Bornholmas salas Baltijas jūras centrālajā daļā. Netālu no notikuma vietas ir atrasts glābšanas plosts ar četriem Latvijas zvejas kuģa apkalpes locekļiem, bet divi zvejnieki ir pazuduši. Patlaban turpinās viņu meklēšanas operācija.

Otrdienas rītā plkst.10.03 Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs Rīgā saņēma avārijas signālu no avārijas radio bojas (EPIRB), kura reģistrēta uz Latvijas zvejas kuģa "Unora". Kuģis tobrīd bija Dānijas atbildības zonā 37 jūras jūdzes no Bornholmas salas.

Par saņemto avārijas signālu Latvijas puse nekavējoties sazinājusies ar Dānijas Jūras spēku meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru, kuri uz notikuma vietu nosūtīja helikopteru un tuvumā esošos kuģus.

Pārbaudot avārijas rajonu, helikopters atrada radio boju un dažāda veida peldošus priekšmetus, kas liecināja par zvejas kuģa nogrimšanu. Turpinot rajona pārmeklēšanu, tika atrasts glābšanas plosts ar tajā esošiem četriem Latvijas zvejas kuģa apkalpes locekļiem.

Izglābtie apkalpes locekļi pastāstījuši, ka zvejas laikā kuģim radusies kritiska sānsvere uz labo bortu un kuģis strauji nogrimis, informēja Krasta apsardzes dienesta preses virsniece Liene Ulbina.

Zvejas kuģis "Unora" pieder SIA "5 B", kuras valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Blohins stāstīja, ka uz kuģa bijuši seši cilvēki, no kuriem četri apkalpes locekļi ir atrasti uz glābšanas plosta. Pagaidām viņa rīcībā nav informācijas par to, kuri ir šie cilvēki. Divi no apkalpes locekļiem nav atrasti.

"Kuģis "Unora" ir būvēts 1989.gadā, un tas bija tehniskā kārtībā - nebija nekādu sūdzību par to, ka kuģim būtu kādas tehniskas problēmas. Kuģis no Ventspils ostas izgāja mēneša sākumā, un tas nodarbojās ar brētliņu zveju. Nogrimšanas iemesls acīmredzot ir kādi ārkārtas apstākļi, kas man pagaidām nav zināmi," sacīja Blohins.

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija liecina, ka "5 B" izveidots 1997.gada maijā, reorganizācijas rezultātā uzņēmumu atdalot no kompānijas "Bāka-T". "5 B" reģistrēta Ventspilī, uzņēmuma pamatkapitāls ir 156 600 lati, tā valdē strādā arī Guntis Gailītis.

"5 B" lielākie īpašnieki ar 71,33% ir SIA "BraDava" un 16,48% - Blohins.

Savukārt 1995.gada septembrī reģistrētās SIA "BraDava" pamatkapitāls ir 210 000 latu, valdē strādā Blohins un Gailītis, kuriem katram pieder pa 50% šī uzņēmuma kapitāldaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!