Foto: AFP/Scanpix
Maija nogalē Latviju apmeklēs Vatikāna Pontifikālās kristiešu vienotības veicināšanas padomes prezidents kardināls Kurts Kohs, kurš būs pirmā augstā Vatikāna amatpersona, kas Latvijā ieradīsies pēdējo 20 gadu laikā kopš pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes 1993.gadā.

Kohs paredzējis klātienē iepazīties ar ekumenisma tradīcijām un praksi Latvijā, izveidot tiešu dialogu ar nozīmīgāko tradicionālo kristīgo konfesiju vadītājiem, kā arī pārrunāt valsts un baznīcas sadarbības jautājumus, liecina Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centra sniegtā informācija.

Koha vadītajā kristiešu vienotības veicināšanas padomē pērn tika iecelts Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs un šīs padomes uzdevums ir gan veicināt ekumenisku nostāju pašos katoļos, gan arī attīstīt sadarbību starp katoļiem un citām kristiešu grupām. Stankevičs iepriekš atzinis, ka labās kristiešu attiecības Latvijā, kas izveidojušās padomju gados, kalpo par iedvesmojošu kristiešu sadarbības piemēru arī citur pasaulē.

Kardināls Kohs vizītes laikā no 19. līdz 23.maijam apmeklēs arī Rīgas Augstāko reliģijas zinātņu institūtu (RARZI), Rīgas Teoloģijas institūtu un Rīgas Katoļu ģimnāziju, turklāt Koha vizītes laikā Latvijā ir plānoti vairāki pasākumi, kurus varēs apmeklēt ikviens interesents. 

Otrdien, 21.maijā no pulksten 16 līdz pulksten 18.30 Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā notiks konference „Identitāte un atvērtība", kurā Kohs teiks galveno uzrunu.

Konferenci atklās LU rektors Mārcis Auziņš, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa (V) un aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Konferencē uzrunas teiks arī Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Rīgas un visas Latvijas Pareizticīgās Baznīcas metropolīts Aleksandrs, arhibīskaps Stankevičs, LU Socioloģijas un filozofijas institūta vadošā pētniece Solveiga Krūmiņa - Koņkova un šī paša institūta pētniece un RARZI pasniedzēja Māra Kiope. Konferences mediators būs Šveices Lugāno universitātes teoloģijas zinātņu doktors Andris Marija Jerumanis. Konferencē piedalīsies Latvijas vēstnieks pie Svētā Krēsla Einars Semanis un apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs arhibīskaps Luidži Bonaci. 

Svētdien, 19.maijā pulksten 11.00 kardināls Kohs teiks homīliju Vasarsvētku Svētajā Misē Rīgas Sv. Jēkaba katedrālē.

Savukārt pirmdien, 20.maijā, pulksten 18 Rīgas Kristus Karaļa baznīcā Mežaparkā notiks Ekumeniskas vesperes ar Latvijas kristīgo konfesiju dalību. 

Par Vatikāna Pontifikālās kristiešu vienotības veicināšanas padomes prezidentu kardināls Kohs tika iecelts 2010. gada 1. jūlijā. Viņa vadītās Pontifikālās padomes galvenais uzdevums ir autentiska ekumenisma nodrošināšana saskaņā ar Katoliskās Baznīcas izdotajiem dokumentiem un kristīgo konfesiju sadarbības veicināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!