Trešdien divu dienu vizītē Rīgā ieradīsies viens no ietekmīgākajiem un cienījamākajiem ASV kongresmeņiem Toms Lantoss (Tom Lantos), kuram paredzētas tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām un Saeimas deputātiem no Latvijas - ASV parlamentu sadarbības atbalsta grupas.
Vizītes laikā ASV kongresmenis apmeklēs Latvijas Universitātes Jūdaikas centru un Okupācijas muzeju, tiksies ar Latvijas Vēsturnieku komisiju un Rīgas Ebreju kopienas pārstāvjiem.

Apmeklējuma laikā ir paredzēta arī Stīvena Spīlberga dokumentālās filmas "Pēdējās dienas" ("The Last Days") izrāde. Tā ir dokumentāla filma par piecu aculiecinieku pārdzīvoto 1944. gada holokausta laikā Ungārijā. Viens no pieciem aculieciniekiem, kas pārdzīvojis holokaustu, ir Toms Lantoss.

1999.gadā šai filmai tika piešķirts ASV kinoakadēmijas apbalvojums "Oskars" kā labākajai dokumentālajai filmai. Filmas demonstrēšanas tiesības Latvijā pieder "The Shoah Foundation", kuru ir dibinājis Spīlbergs, lai vāktu un saglabātu holokaustā izdzīvojušo aculiecinieku liecības.

Toms Lantoss dzimis Budapeštā 1928.gada 1.februārī. Kad viņam bija 16 gadi, nacistiskā Vācija okupēja Ungāriju. Savos padsmitnieka gados Lantoss cīnījās pagrīdē pret nacistisko okupācijas režīmu, bet vēlāk iesaistījās arī studentu antikomunistiskajā kustībā.

Vēlāk kongresmenis pārcēlās uz ASV, kur ieguva bakalaura un maģistra grādu ekonomikā Vašingtona Universitātē Sietlā un vēlāk doktora grādu ekonomikā Kalifornijas Universitātē.

Līdz ievēlēšanai ASV Kongresā no 1950. līdz 1980.gadam Lantoss pasniedza ekonomiku, kā arī konsultēja starptautiskās attiecības valsts televīzijā un strādāja par konsultantu ASV Senāta locekļiem.

1998.gadā Lantosu desmito reizi ievēlēja ASV Pārstāvju palātā. Lantoss ir demokrāts no Kalifornijas. Viņš ir vienīgais ASV Kongresa loceklis, kas pārdzīvojis holokaustu.

Lantoss kā ASV Kongresa Pārstāvju palātas loceklis darbojas Starptautisko attiecību un Valdības reformu un uzraudzības komitejās, kā arī piedalās vairākās ASV Kongresa komisijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!