Strasbūras Cilvēktiesību tiesa pieņēmusi izskatīšanai kādas Daugavpils iedzīvotājas sūdzību, kura apsūdzējusi Latvijas valdību viņas cilvēktiesību neievērošanā, liedzot nepietiekamās valodas prasmes dēļ kandidēt 7.Saeimas vēlēšanās.
Sūdzību iesniegusi 35 gadus vecā Daugavpils iedzīvotāja un kreiso spēku kustības "Līdztiesība" biedre Ingrīda Podkolzina.

Prasības pieteikumā teikts, ka viņa vēlēšanās startējusi no Tautas saskaņas partijas saraksta Latgales vēlēšanu apgabalā. Pati uzskata, ka iesniegusi visus kandidēšanai nepieciešamos dokumentus - arī apliecību, ka viņas valodas prasme atbilst trešajai - augstākajai pakāpei.

Tomēr Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) viņu no deputātu saraksta svītrojusi, jo no Valsts valodas centra saņemta izziņa, ka Podkolzinas zināšanas neatbilst augstākajai pakāpei. Kā zināms, Daugavpilī nereti atklātas viltotas valodas prasmes apliecības.

Sūdzību par CVK lēmumu Tautas saskaņas partijas pārstāvji iesniedza tiesā, bet 1998.gadā prasība noraidīta pēdējā Latvijas tiesu instancē. Podkolzina uzskata, ka līdz ar aizliegumu viņai kandidēt vēlēšanās Latvija pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Latvijas valdībai laiks atbildei dots līdz 22. septembrim. Kad tiesa varētu pasludināt spriedumu, nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!