Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijai pēc iespējas ātrāk jāatceļ ārstēšanās ierobežojumi HIV inficētajiem, šodien žurnālistiem sacīja ANO apvienotās HIV un AIDS programmas (UNAIDS) reģionālais direktors Vinejs Saldana.

Viņš izteicās, ka tas neesot nekas jauns, ka Latvija bieži vien parāda kliedzoši zemus rādītājus. Latvijā ir pieaugoša HIV epidēmija, par spīti tam, ka citas valstis un reģioni pamazām arvien vairāk samazina šīs infekcijas apmērus, teica Saldana.

Pēc viņa paustā, Latvijai jau ilgstoši rekomendēts nodrošināt cilvēkiem ar HIV infekciju tūlītēju palīdzību, tomēr ārstēšanas nodrošināšana visiem inficētajiem notiek ļoti lēni. No visiem inficētajiem Latvijā ārstēšanos saņem tikai 38%, kas rada bažas par to, vai Latvija līdz 2020. gadam spēs sasniegt ANO noteikto mērķi, proti, ka ārstēšanos saņem 83% HIV inficēto cilvēku.

Lai sasniegtu ANO noteikto mērķi, Latvijai būs dubultīgi jāuzlabo savi rādītāji, uzsvēra Saldana. Tomēr eksperts ir pozitīvi noskaņots, jo šodien, tiekoties ar Veselības ministrijas pārstāvjiem, viņš guvis pārliecību, ka Latvija ir gatava rīkoties, lai situāciju uzlabotu.

Vienlaikus, kaut arī Saldana nav šaubu, ka Latvija veikšot pareizos soļus, lai mazinātu HIV infekcijas izplatību, tomēr viņu satrauc, vai tas notiks pietiekoši ātri. "Jo ātrāk tas notiks, jo ātrāk uzlabosies situācija ar HIV izplatību Latvijā," piebilda UNAIDS reģionālais direktors.

Šodien, tiekoties ar ministrijas pārstāvjiem, Saldans pārrunājis veidus, kā ātri nodrošināt jaunu inficēšanās gadījumu samazināšanos. Viens no tiem ir terapija, kas paredzēta pirms saskares ar HIV inficētu cilvēku jeb PrEP, kas jau tagad vairākās valstīs esot pieejama.

Kā paskaidroja biedrības "Agihas" valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks, PrEP terapija tiek piedāvāta grupām, kurām ir paaugstināts risks inficēties ar HIV, piemēram, seksuālo pakalpojumu sniedzējiem, seksuāli īpaši aktīviem cilvēkiem, kuri bieži maina partnerus, un citām riska grupām.

Saldans aicināja Latvijas valdību strādāt kopā ar nevalstiskajām organizācijām, uzsverot, ka tikai kopā, atklātībā un ar izpratni iespējams šo jautājumu risināt.

Kā informēja biedrībā "Agihas", visā pasaulē ir 36,9 miljoni ar HIV inficētu cilvēku - 75% no tiem zina par savu HIV statusu, un 60% no tiem saņem ārstēšanu. Latvijā pašlaik dzīvo aptuveni 5500 cilvēku ar HIV, bet ārstēšanu saņem daudz mazāk pacientu - tikai aptuveni 38%.

UNAIDS mērķis pasaulē ir līdz 2020. gadam ierobežot HIV izplatību un sasniegt "90-90-90" rādītājus. Tas nozīmē, ka 90% no HIV pozitīvajiem cilvēkiem zinātu savu statusu, 90% no viņiem tiktu ārstēti, un 90% gadījumu ārstēšana būtu efektīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!