Foto: LETA

No Latvijas uz kādu no Eiropas valstīm izbraukušais parlamentārietis Ingmārs Čaklais ( V), iespējams, varētu nolikt deputāta mandātu, taču ne pašlaik, bet rudenī, atsākoties Saeimas rudens sesijai, liecina portāla "Delfi" rīcībā esoša informācija.

Neoficiāli tiek pieļauta iespēja, ka Čaklais jau rudens pusē, kad Saeima atgriezīsies pēc vasaras pārtraukuma, varētu nolikt deputāta mandātu, lai viņa vietā "Vienotības" frakcijā varētu nākt cits deputāts.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" ceturtdien pieļāva, ka Čaklais varētu būt devies uz ārzemēm ārstēties. Kā otru iespējamo iemeslu, kāpēc deputāts atstājis Latviju, LTV minēja to, ka viņš devies prom arī ģimenes apstākļu mākts, jo viņa dzīvesbiedrei, no amata atstādinātajai valsts notārei Dacei Čaklajai bijušas ievērojamas finanšu saistības un parādi.

Čaklā un viņa dzīvesbiedres Valsts ieņēmumu dienestā (VID) sniegtās valsts amatpersonu deklarācijas liecina, ka Čaklais uzrādījis salīdzinoši nelielas – 16 490 latu - parādsaistības, taču Dace Čaklā – ievērojamas 709 176 eiro parādsaistības.

Čaklais, kurš publiski nav sniedzis skaidrojumu par aizbraukšanas iemesliem, arī piektdien neatbildēja uz portāla "Delfi" telefona zvanu. Toties savā "twitter" kontā viņš piektdien ierakstījis - "Nevaru iepriecināt: esmu dzīvs, ārstējos, veselība uzlabojas. Tiem, kam "diemžēl" – man žēl. Pārējiem - paldies par laba vēlējumiem!"

Pašlaik arī vēl nav skaidrs, kurš deputāts varētu nākt Čaklā vietā, ja viņš noliktu mandātu. Pašlaik, kad no "Vienotības" sarakstā Saeimā ievēlētais Jānis Lāčplēsis pēc pašvaldību vēlēšanām "pārcelsies" darbā uz Daugavpils domi, nav zināms arī, kurš nāks Saeimā viņa vietā.

Atbilstoši 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem viņa vietā būtu jānāk Sarmītei Ķikustei, taču viņa apņēmusies turpināt pildīt Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes priekšsēdētājas pienākumus un no Saeimas deputātes mandāta atteiksies. Savukārt nākamā iespējamā kandidāte uz deputāta vietu - "Vienotības" Rēzeknes nodaļas vadītāja Līvija Plavinska - portālam "Delfi" teica, ka vēl ir pārdomās, vai uzņemties Saeimas deputātes pienākumus.

Aģentūra LETA maija beigās vēstīja, ka Rīgas apgabaltiesa līdz 4.septembrim atlika AS "SEB banka" prasību pret Čaklo un viņa sievu un diviem galvotājiem par aizdevumu summas, procentu un līgumsoda piedziņu.

Lietas izskatīšanu nācās atlikt, jo uz tiesas sēdi bija ieradusies tikai viena atbildētāja - Ilga Rihtere. Savukārt laulāto pārstāve nevarēja ierasties uz tiesu, jo bija nodarbināta citā tiesas procesā, savukārt Tālivaldim Rihteram ir darba nespējas lapa.
Jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa 12.novembrī plāno skatīt Čaklās sūdzību par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) viņai piemēroto sodu vairāk nekā 60 000 latu apjomā saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem saimnieciskajā darbībā. Čaklā Administratīvajā rajona tiesā ir apstrīdējusi arī tieslietu ministra Jāņa Bordāna (NA) lēmumu par viņas atstādināšanu no amata.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Zvērinātu notāru padome (ZNP) Čaklo lūgusi atstādināt tāpēc, ka viņa daudzus gadus izmantojusi sava vīra firmas "Divas puses" pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem, kas radījis aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādā veidā notāre vienkārši centusies "optimizēt" nodokļus.

Deputāts Čaklais, kurš vairāk nekā piecus gadus bijis sievas biroja vadītājs, raidījumam pauda pārliecību, ka viņš un sieva visu darījuši likumīgi. Ja arī kādi pārkāpumi bijuši, tad tikai grāmatvedībā. Arī pati Čaklā iepriekš sacīja, ka interešu konflikta viņai nav bijis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!