Foto: LETA
Patlaban patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" izmitinātas divas ģimenes no Sīrijas, kas deportētas no Vācijas atpakaļ uz Latviju.

LNT ziņu raidījums otrdien ziņoja, ka Vācija izraidījusi un uz Latviju deportējusi 11 sīriešus, kuriem ir Latvijas piešķirtais alternatīvais statuss. LNT skaidroja, ka šīm uz Latviju atpakaļ deportētajām personām Latvija alternatīvās personas statusu piešķīra 2016. gadā, un patlaban tām uzturēties "Muceniekos" nav nekāda likumiska pamata. Vienlaikus "Mucenieku" direktors apžēlojies un viņus izmitinājis.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) portālam "Delfi" apstiprināja, ka šobrīd "Muceniekos" uzturas divas ģimenes no Sīrijas.

"Iemesls, kādēļ tās tika deportētas no Vācijas ir tāds, ka šīm ģimenēm ir beigušās termiņa uzturēšanās atļaujas, kuras tika izsniegtas 2017. gadā. Tā kā ģimenēs ir bērni, un jaunākajam no tiem ir nepilns gads, tika pieņemts lēmums ļaut uzturēties "Muceniekos"," paskaidroja PMLP.

Patlaban šīm ģimenēm notiek dokumentu atjaunošanas process, un šobrīd sīkākus komentārus pārvalde sniegt nevarēja.

Savukārt LNT iepriekš norādīja, ka domas iesaistīto nevalstisko organizāciju vidū par palīdzības apmēriem, kādi būtu jāpiemēro šādām personām, nav vienotas.

Proti, biedrība "Patvērums Drošā Māja" savās bēgļu integrācijas programmās vairākkārt iepriekš esot brīdinājusi, ka Latvijas pamešana agrāk vai vēlāk draudēs ar piespiedu deportēšanu atpakaļ un jelkāda sociālā atbalsta zaudēšanu. Līdz ar to Informācijas centra iebraucējiem klientu konsultants Alvis Šķenders raidījumam pauda viedokli: "Neradīsim jau jaunu sistēmu, neradīsim sistēmu cilvēkiem, kurus atgriež atpakaļ. Es uzskatu, ka viņi daudzējādā ziņā ir nedaudz paši vainīgi pie savas pašreizējās situācijas, ka ir pie sasistas siles."

Savukārt pretējās domās bija politisko pētījumu centra "Providus" eksperte Agnese Lāce. Viņasprāt, šīm personām tomēr atkal būtu jāpiemēro tā integrācijas programma ar sociālajiem mentoriem un sociālo pabalstu, kāda tā bija sākotnēji vēl pirms bēgļa vai alternatīvā statusa saņemšanas un 12 mēnešus pēc tam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!