Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) pauž gandarījumu par Saeimas vēlēšanu rezultātiem un sagaida, ka jaunais Saeimas sastāvs arī turpmāk atbalstīs lauku un lauksaimniecības politikas uzsākto kursu.
LOSP valdes loceklis Armands Krauze uzsver, ka kopumā Saeimas vēlēšanu rezultāti vērtējami kā pozitīvi, jo ir uzvarējušas partijas, kas arī līdz šim ir aktīvi darbojušās ar jautājumiem, kas skar lauksaimniekus un lauku iedzīvotājus.

Krauze prognozē, ka jaunā Saeima turpinās iepriekš uzsākto kursu bez lielām izmaiņām, kas vieš cerību uz zināmu stabilitāti. Arī LOSP priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dzenis atzīst, ka "būtiskas izmaiņas lauksaimniecības politikā nav sagaidāmas, šobrīd ir nepieciešama realizētās politikas stabilitāte un prognozējamība."

"Jaunajam parlamentam būtu jāsāk domāt par izmaiņām normatīvajos aktos, kas skar nodokļu jautājumus," uzskata Krauze. Lauksaimniekiem šobrīd tas būtu būtiskākais jautājums, jo joprojām aktuāls ir jautājums par ienākumu nodokļu atšķirīgajām likmēm fiziskai un juridiskai personai, ka arī turpinās diskusija par pievienotās vērtības nodokļa samazināšanu pārtikas produktiem.

LOSP pārstāve Ligita Silaraupa norāda, ka jaunajam parlamentam un īpaši nākamajai valdībai turpmāk būtiska vērība jāpievērš lauku infrastruktūras un lauku dzīves kvalitātes sakārtošanai. "Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības atbalsta vienlīdzība ar Eiropas Savienības vecajām dalībvalstīm ir viena no būtiskākajām lietām, par ko ir jādiskutē un jādomā gan jaunajai Saeimai, gan nākamajai valdībai," ir pārliecināta igita Silaraupa.

LOSP turpmākajos četros gados cer sagaidīt stabilu politiku un ilglaicīgu valdības darbu, kam būtu plašs koalīcijas vairākuma atbalsts. "Lauksaimniecība ir jūtīga nozare, tāpēc ikviens lauksaimnieks vēlas redzēt stabilu un prognozējamu valsts politiku turpmākajos gados," uzsver Krauze.

Pēc viņa domām, Zemkopības ministriju vajadzētu turpināt vadīt līdzšinējam zemkopības ministram Mārtiņam Rozem, jo viņam ir gan zināšanas, gan uzkrāta liela pieredzes bagāža ministrijas darbā un darbā ar Eiropas institūcijām. Šādu viedokli atbalsta arī LOSP pārstāve Ligita Silaraupa: "Esošajam zemkopības ministram noteikti būtu jāturpina savs iesāktais darbs, jo patreizējā Latvijas lauku attīstības un lauksaimniecības politika Eiropas Savienības ietvaros ir realizēta Mārtiņa Rozes vadībā. Līdz šim tā ir lielākoties sekmīgi realizēta. Jaunam ministram būtu vajadzīgs laiks, lai apgūtu šīs nozares politikas specifiku, kā arī jebkuras problēmas gadījumā vienmēr varētu norādīt uz iepriekšējā ministra kļūdām. Paliekot amatā pašreizējam ministram, būti nodrošināta politikās atbildības pēctecība, kas izslēgtu nepamatotu manipulēšanu ar iepriekšējās valdības un ministra kļūdām vai neizdarītajiem darbiem."

Arī LOSP priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dzenis ir līdzīgās domās: -"Zemkopības ministram ir jāturpina iesāktais darbs. Turpmāk novēlu viņam kļūt asākam un neatlaidīgākam, aizstāvot Latvijas lauksaimnieku intereses Eiropā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!