Foto: Shutterstock
Ministru kabineta 12. marta rīkojums "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" paredz privātu svinību aizliegumu, tostarp kāzas. Tomēr aizliegums neattiecas uz divu cilvēku vēlmi salaulāties, pie nosacījuma, ja tam ir piemēroti apstākļi un tiek nodrošināta distancēšanās.

Kā portālu "Delfi" informēja Tieslietu ministrijā, laulības kā juridiska fakta reģistrācija dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā ir iespējama tikai gadījumos, kad dzimtsarakstu nodaļa vai baznīca var nodrošināt personu savstarpējo divu metru distanci un ir iespējams ievērot citus noteiktos sociālās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumus. Ja dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā nav iespējams to nodrošināt, tad attiecīgajā dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā laulības reģistrācija šobrīd nav iespējama, uzsver ministrijā.

Pārskata plānus

"Mums viss aprīlis un maijs ir pilns," portālam "Delfi" saka Jelgavas dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Zaiga Zariņa. Tiesa, liels skaits cilvēku arīdzan zvana un laulāšanos pārceļ uz rudeni, cerot, ka situācija ar Covid-19 pandēmiju būs normalizējusies.

Latvijā ir 120 dzimtsarakstu nodaļas; ārkārtas apstākļos laulību ceremonijas notiek tikai tajās, kurās telpu platība ļauj pieciem ceremonijas dalībniekiem ievērot noteikto divu metru distanci. Jaunais pāris drīkst izvēlēties nodaļu neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

Iepriekš pieteiktās ceremonijas šobrīd notiek bez viesu klātbūtnes: ceremonijā piedalās līgava un līgavainis, divi pilngadīgi laulību liecinieki un dzimtsarakstu nodaļas amatpersona kā laulātājs. Zīmīgi, ka likums nenosaka liecinieku ģimenes statusu, tiem nav obligāti jābūt, piemēram, precētam pārim.

Kāpēc uz laulībām neattiecas privāto pasākumu aizliegums

"Laulības reģistrācija dzimtsarakstu nodaļā nav privātas svinības, bet juridiska fakta reģistrācija," portālam "Delfi" skaidro Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Solvita Broliša, "laulību dzimtsarakstu nodaļā noslēdz, ja dzimtsarakstu nodaļā var nodrošināt personu savstarpējo divu metru distanci un ir iespējams ievērot citus noteiktos sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumus".

Laulāties var arī baznīcā, ja tā spēj nodrošināt divu metru distanci starp pieciem cilvēkiem, skaidro Tieslietu ministrijas pārstāve Lana Mauliņa. Ministrijā gan aicina cilvēkus rūpīgi izvērtēt nepieciešamību šobrīd veikt laulību reģistrāciju dzimtsarakstu nodaļās vai baznīcā, bet, ja lielais notikums netiek pārcelts, pirms tā jāsazinās ar nodaļu un baznīcu personālu par tās iespējām nodrošināt visus nepieciešamos drošības pasākumus.

Mācītājs Korālis: "Laulāt caur stiklu jau nevar"

Līdz ar izmaiņām Civillikumā nu jau vairākus gadus mīlētāji drīkst rīkot savu ceremoniju, kur vien vēlas – pļavā, pie jūras, meža vidū un tamlīdzīgi, par papildu samaksu ceremonijā piedaloties dzimtsarakstu nodaļas amatpersonai.

Samaksājot 14 eiro nodevu par civilstāvokļa akta reģistrāciju dzimtsarakstu nodaļā, pāri Latvijā nereti izvēlas "īstās laulības" slēgt garīdznieka klātbūtē. Mācītājs Valters Korālis portālam "Delfi" teic, ka negrasās cīnīties par tiesībām laulāt juridiski, piebilstot, ka "man darba netrūkst".

Korālis norāda, ka pagaidām viņam pieteiktās laulību ceremonijas vasaras periodā nav atceltas, bet kopš marta vidus viņš vadījis divus privātus pasākumus. Vaicāts, vai tikuši ievēroti aicinājumi nepulcēties, Korālis atbild, ka "uz ballītēm parasti nepalieku, var būt, ka tur vakarā ieradās kādi viesi".

Viņš uzsver, ka likumu pārkāpt negrasās, bet turpinās privāti laulāt: "Ja tur būs divi, trīs, četri cilvēki, es turpināšu to darīt, jo laulāt caur stiklu jau nevar".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!