Valsts nekustamā īpašuma aģentūra (VNĪA) ar 1.oktobri lauzusi nomas līgumu ar sabiedrisko fondu "Kurzemei" par bijušās Skrundas radiolokācijas pilsētiņas apsaimniekošanu. Kā informēja VNĪA preses sekretāre Inese Kreicberga, nomas līgums lauzts, jo fonds "Kurzemei" nepilda līgumā paredzētās saistības un nemaksā nomas maksu.
Fondam "Kurzemei" VNĪA ir jāsamaksā 3540 latu noma maksa, 5256,90 latu līgumsods un jāsedz 4991 lata parāds par nekustamā īpašuma nodokli. Sabiedriskā fonda valdes priekšsēdētājs Aivars Saliņš pagaidām no jebkādiem komentāriem atturējās, savukārt fonda pārstāvis Ilmārs Putniņš sacīja, ka ar VNĪA vadību ir panākta mutiska vienošanās par nomas maksas un pārējo parādu nomaksu vēlāk. Putniņš gan nevarēja pateikt, ar kuru cilvēku no VNĪA vadības ir panākta šāda noruna un kad parādi tiks nomaksāti.

No šā gada 1.janvāra bijušo Skrundas radiolokācijas pilsētiņu nodeva apsaimniekošanā sabiedriskajam fondam "Kurzemei", kas iznomātajā teritorijā gatavojās ierīkot modernu atpūtas kompleksu.

Starp fonda dibinātājiem ir arī par 277 miljoniem ASV dolāru pārdotās SIA "Baltkom GSM" bijušais līdzīpašnieks Pēteris Šmidre, bijušais LPSR finansu ministra vietnieks, Andra Šķēles "otrās valdības" finansu ministra kandidāts, uzņēmējs Aļģis Sadausks, bijušais Valsts ieņēmumu dienesta muitas vadītājs Aivars Saliņš un citi. Sabiedriskajam fondam saskaņā ar līgumu bija nodotas 63 saimnieciskajā un dzīvojamajā teritorijā esošās ēkas un būves.

Noslēgtais nomas līgums bija spēkā līdz īpašuma atsavināšanai, taču ne ilgāk kā līdz 2002.gada 31.decembrim. Nomas maksa bija 1500 lati ceturksnī. Kā iepriekš informēja fonda amatpersona un viena no dibinātājiem - SIA "Kapitāls PCP" īpašnieks Ilmārs Putniņš, nākamā gada pirmajos sešos mēnešos Skrundas radiolokācijas pilsētiņā plānots veikt projektu priekšizpēti un vides novērtējumu, bet tuvāko divu līdz trīs gadu laikā plānots pabeigt atpūtas kompleksa izbūvi.

Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņā fonds bija plānojis izveidot vērienīgu kultūras, tūrisma un atpūtas kompleksu ar viesnīcām, dažāda veida un tematikas restorāniem, bērnudārzu viesu mazuļiem, kā arī hipodroma un Kurzemes muzeja filiāli. Pilsētiņā bija paredzēts īstenot jaunu ekoloģiskās vides attīrīšanas programmu, kas varētu attīrīt zemi un ūdeni no iespējamā naftas un vielu piesārņojuma.

Kā liecina Uzņēmuma reģistra apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, sabiedriskā fonda "Kurzemei" dibinātāji ir Šmidre, Sadausks, Saliņš, Agita Rimšāne, Jānis Jurašs, Vilis Pekstiņš. Fonda dibinātāji ir arī sabiedriskā organizācija "Latvijas Reklāmas institūts", AS "Hipodroms Rīga", kura viens no dibinātājiem ir arī Latvijas Olimpiskā komiteja, sabiedriskā organizācija "Kurzemes kadetu klubs", "Kapitāls PCP", būvfirma SIA "Nekustamā īpašuma apvienība" (NĪA), SIA "Ventlats".

Fonda "Kurzemei" valdes priekšsēdētājs Vilis Pekstiņš ir vienlaikus arī fonda dibinātāja - NĪA dalībnieks, kā arī AS "Hipodroms Rīga" viceprezidents. Pekstiņš ir arī "Nekustamā īpašuma aģentūras - T" amatpersona. Saskaņā ar šī uzņēmuma novērtējumu, kas netiek publiskots, Privatizācijas aģentūra pagājušā gada nogalē īpašumu Cenu pagastā izsolē pārdeva par Ls 14 000. Valsts zemes dienests tagad pārdoto īpašumu novērtējis par vairāk nekā 3 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!