Bijušajam "Bankas Baltija" uzraudzības padomes priekšsēdētājam Aleksandram Laventam tiesa šodien piesprieda brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem ar mantas konfiskāciju.
Tālim Freimanim tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem ar mantas konfiskāciju, bet Alvim Līdumam - brīvības atņemšanu uz trim gadiem un trim mēnešiem, atbrīvojot viņu tiesas zālē kā sodu izcietušu.

Līduma advokāts Ilmārs Dombrovskis žurnālistiem sacīja, ka tiesājamie sevi par vainīgiem nekad nav atzinuši, tādēļ esot iemesls spriedumu pārsūdzēt. Laventa advokāte Irina Kauke no komentāriem atteicās.

Savukārt prokurors Juris Pēda nesaskata iemeslus apelācijas protesta iesniegšanai, jo visos apsūdzības punktos tiesājamie ir atzīti par vainīgiem, lai arī sods piespriests mazāks, nekā prokurors prasīja tiesu debatēs.

Tiesu debatēs prokurors Laventu pieprasīja sodīt ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem ar mantas konfiskāciju, Freimani - ar brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem ar mantas konfiskāciju, bet Līdumu - ar brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, arī ar mantas konfiskāciju.

Tiesa apmierināja VAS "Latvenergo" civilprasību pret "Bankas Baltija" krimināllietā tiesājamajiem 8 miljonu latu apmērā.

Tiesa neapmierināja "Bankas Baltija" likvidatoru iesniegto civilprasību, dodot iespēju vērsties tiesā civiltiesiskā kārtībā.

Civilprasītāji debatēs lūdza tiesu piedzīt vairāk nekā Ls 34 miljonus no "Bankas Baltija" lietā tiesājamajiem. Summa, ko savā labā prasa piedzīt likvidējamā akciju sabiedrība "Banka Baltija", ir Ls 26 566 975,19, bet PVAS "Latvenergo" prasa piedzīt Ls 8 miljonus.

"Bankas Baltija" krimināllieta tiesai tika nodota 1997.gada jūnijā. Pēc divu tiesnešu maiņas 1997.gada novembrī lietas izskatīšanai tika nodota tiesnese Šteinerte.

Krimināllietas izskatīšana šajā tiesas sastāvā tika uzsākta 1998.gada 14.septembrī. Lietas izskatīšana ilgst jau vairāk nekā trīs gadus. Šī procesa laikā 1998.gada rudenī tiesājamajiem tika mainīts drošības līdzeklis, piemērojot viņiem apcietinājumu.

Šā gada jūnijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa nolēma pieņemt izskatīšanai Laventa sūdzību pret Latvijas valsti. Sūdzība pieņemta pēc sešiem punktiem, kas ir saistīti ar starptautiskās cilvēktiesību konvencijas neievērošanu. Tādas pašas sūdzības iesnieguši arī Līdums un Freimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!