Apgalvojumi par to, ka Maskava finansē uz Krieviju orientētas nevalstiskas organizācijas Latvijā, ir tukši vārdi, piektdien Maskavā paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
"Es neesmu dzirdējis ne par kādiem tamlīdzīgiem faktiem," atbildot uz žurnālistu jautājumu, sacīja Lavrovs. "Ja eksistē konkrēti fakti, mums ir iespējas tos izskatīt un mēs būsim gatavi tos izskatīt," norādīja ministrs. "Pagaidām tie ir tikai tukšvārdīgi apgalvojumi, un tie nevar tikt nopietni komentēti."

Latvijas Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS) pirms divām dienām paziņoja, ka Krievija izmanto vietējās krievvalodīgās sabiedriskās organizācijas, lai caur tām ietekmētu oktobrī paredzēto Latvijas parlamenta vēlēšanu rezultātus. Pēc viņa vārdiem, šīs organizācijas saņem finansējumu no Maskavas un tas tiek tērēts politiskiem procesiem.

Krievvalodīgās opozīcijas pārstāvji jau asi kritizējuši Emša paziņojumus. "Tie neatbilst patiesībai," paziņojis Saeimas deputāts no apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) Vladimirs Buzajevs. Viņš norādīja, ka dažas sabiedriskas apvienības saņem finansējumu no Krievijas tikai kultūras un izglītības mērķiem.

Savukārt Krievijas vēstniecība vakar norādīja, ka gaida no Emša oficiālu apstiprinājumu viņa izvirzītajām apsūdzībām vai atvainošanos par viņa paziņojumu, ka Krievijas valdība caur sabiedriskajām organizācijām novirzot finansējumu, lai ietekmētu 9.Saeimas vēlēšanas.

Krievijas vēstniecība apgalvoja, ka Emša skaļie paziņojumi ir saņemti no nekompetentiem avotiem un tāpēc neatbilst realitātei.

Pēc vēstniecības sniegtās informācijas, Krievija pēdējo trīs gadu laikā tērē valsts budžeta līdzekļus dažādiem kultūras pasākumiem un vēsturiskās piemiņas vietu restaurācijai Latvijā. Tiek atbalstīti Otrā pasaules kara veterāni un skolēniem tiek piedāvātas iespējas apmeklēt Krieviju.

Savukārt Emsis vakar sacīja, ka nevienam atvainoties neplāno. Emsis uzskata, ka viņam nevienam nebūtu jāpierāda visiem zināmi fakti par Krievijas finansējumu ārpus tās dzīvojošo tautiešu atbalstam, kas nonāk arī Latvijā.

Emsis zināja teikt, ka Krievijas atbalstu saņēmušās Latvijā darbojošās nevalstiskās organizācijas kopīgi spriež par iespējām ietekmēt 9.Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!