Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicina Tiesībsargu izvērtēt likuma "Par valsts vai pašvaldības institūciju amatpersonu atlīdzību 2009.gadā" pieņemšanas likumību un tā normu atbilstību vispārējiem tiesību principiem un Satversmei.

Šāds aicinājums izteiks LBAS adresētajā vēstulē Tiesībsargam, kurā LBAS norāda, ka likums "Par valsts vai pašvaldības institūciju amatpersonu atlīdzību 2009.gadā" paredz būtiskus ierobežojumus valsts un pašvaldību budžeta finansēto institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības noteikšanā 2009.gadā. Valsts vai pašvaldības institūcijas, kurām pieejamo finansējumu atlīdzības izmaksai nosaka saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2009.gadam", samazina finansējuma apjomu atlīdzības izmaksai par 15% no kopējā institūcijai 2009.gadā noteiktā vai plānotā finansējuma apjoma atlīdzības izmaksai.

Vēstulē norādīts, ka LBAS ir saņēmusi vairākas sūdzības, jo iestādēs, kurās ir noslēgti darba koplīgumi, jau šobrīd tie netiek pildīti, pamatojoties uz premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) izdoto rezolūciju, kas aizliedz izmaksāt prēmijas. Tāpat, pamatojoties uz nepieciešamību samazināt izdevumus, iestāžu vadītāji atsakās pildīt citas ar darba koplīgumiem uzņemtās saistības.

LBAS uzskata, ka sūdzības par darba koplīgumu neizpildi pieaugs nākamgad, kad stāsies spēkā likums "Par valsts vai pašvaldības institūciju amatpersonu atlīdzību 2009.gadā", jo likums aizliedz izmaksāt prēmijas, naudas balvas, pabalstus par atvaļinājumu 2009.gadā.

Organizācija norāda, ka kompetenti un pienācīgi atalgoti strādājošie ir viens no pamatelementiem, no kuru darbības ir atkarīga valsts pārvaldes kopējā kvalitāte. Valsts civildienesta ierēdņi un darbinieki ir tie, kas nodrošina valsts pārvaldes funkciju izpildi, un no šo strādājošo rīcības ir atkarīga citu cilvēku tiesību aizsardzība, demokrātiskā valsts iekārta, sabiedrības drošība, labklājība.

LBAS uzskata, ka ikvienā demokrātiskā valstī ir būtiski nodrošināt nepārtrauktu valsts pārvaldes un pašvaldību darbību un sabiedrībai ir jābūt drošai, ka vienmēr būs profesionāli cilvēki, kas varēs kvalitatīvi veikt valsts pārvaldes funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!