Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) pilnībā atbalsta paziņojumu, ka ir apdraudēts mūsu valsts tiesiskums, un līdz ar to ir apdraudēta arī visa Latvijas valsts. Tāpēc LBAS aicina pilsoņus neatslābt un piedalītie viņu rīkotajā piketā pie Saeimas ēkas.
Tiesiskuma izpausme ir arī konstruktīvs sociālais dialogs starp valdību, darba devējiem un darba ņēmējiem, taču pēdējā laika notikumi liecina, ka sociālā dialoga principi un partneru vienošanās, kas ir noteiktas valsts normatīvajos aktos un kopīgi pieņemtajos dokumentos, tiek rupji pārkāptas, paziņojumā portālam "Delfi" norāda LBAS pārstāve Sanita Lorence. "Ja valstī pieņemtos likumus neievēro valsts vadītāji, ja tautas prasības pēc cienīgas un labklājīgas dzīves tiek dēvētas par lētu populismu, vai varam runāt par "vienu likumu un vienu taisnību visiem"?," teikts paziņojumā

Lorence norāda, ka arodbiedrību galvenā rūpe ir darbinieku labklājība un sociāli ekonomiskā drošība, ko prasām garantēt valsts budžetā. Taču valsts galvenais finanšu dokuments nākamajam gadam ir izveidots uz darbinieku atalgojuma un sociālās drošības rēķina. LBAS uzskata, ka mūsu valstī regulāri tiek pārkāpti Satversmes panti, kas runā par veiktajam darbam atbilstošu samaksu un par tiesībām uz sociālo nodrošinājumu. "Par cienīgu darbu netiek saņemta cienīga alga!," uzskata LBAS.

LBAS uzskata - ceturtdienas ziņa, ka valsts budžetu pirmajā lasījumā Saeima apspriedīs jau nākamnedēļ, nevis 31. oktobrī, liecina, ka valdošās aprindas ar visiem spēkiem cenšas izvairīties no sabiedrības iesaistīšanās sociāli un ekonomiski jūtīgu jautājumu risināšanā, ka tās baidās no konstruktīviem priekšlikumiem un citiem viedokļiem.

"31. oktobrī mēs plānojām piketu pie Saeimas nama. Ja "tautas kalpi" tomēr nolems sasteigt, un budžetu izskatīt jau nākamnedēļ, vienalga – pulcēsimies pie Saeimas! LBAS aicina Latvijas pilsonisko sabiedrību būt aktīviem, domājošiem un nepalikt malā, lai valdošajai elitei parādītu, ka visatļautība, tautas interešu ignorēšana un neekonomiska domāšana nevar turpināties mūžīgi," teikts ceturtdien izplatītajā paziņojumā.

LBAS lūdz visus iedzīvotājus – darbiniekus, pensionārus, nestrādājošos, studentus, visus, visus – sekot līdzi operatīvajai informācijai par pulcēšanos uz piketu, ko sniegsim plašsaziņas līdzekļos, kad būs zināms konkrēts budžeta pirmajā lasījumā izskatīšanas datums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!