Saistībā ar Rīgas domes ieceri šogad paaugstināt īres maksu pašvaldību mājās, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) norāda, ka tas, tāpat kā īres griestu atcelšana denacionalizētajos namos, ir vēl viens nopietns arguments, kas liecina, ka nav iespējams runāt par darba algas un pensiju pieauguma bremzēšanu kā inflāciju ierobežojošu pasākumu, portālu "Delfi" informēja Latvijas brīvo arodbiedrību savienība.
Statistikas dati rāda, ka Eiropas Savienībā zemākas darba algas un pensijas par Latvijas iedzīvotājiem saņem tikai rumāņi un bulgāri.

LBAS uzsver, ka neapšaubāmi namu apsaimniekošanā un remontēšanā ir jāiegulda lielāki līdzekļi, taču, lēmumu pieņemot, ir jāņem vērā iedzīvotāju maksātspēja.

LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns: "Valsts pamatbudžetā tik tiešām ir jāizvērtē daudzi tēriņi un to nepieciešamība šobrīd. Taču ir skaidrs, ka jau šogad ir iespējams likvidēt pamatbudžeta deficītu un vienlaikus risināt arī skolotāju algu straujāka paaugstinājuma jautājumu, jo valsts budžeta ieņēmumu daļa tiek sekmīgi pildīta, un, neapšaubāmi, būs ievērojami budžeta pārpilde, kā tas bija arī iepriekšējos gados. Tomēr budžeta deficīts pašlaik rada problēmas pensiju un sociālo garantiju paaugstināšanai, atbilstoši dzīves dārdzības reālam pieaugumam, jo sociālā budžeta ievērojamais pārpalikums valsts kopbudžetā sedz pamatbudžeta deficītu."

Paredzētais īres maksas kāpums šogad skaidri norāda, ka algu un pensiju paaugstināšana ir neizbēgama, un ir vienīgais risinājums, kā mazināt sociālo spriedzi sabiedrībā un nepieļaut iedzīvotāju maksātspējas strauju kritumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!