Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) neatbalsta valdības ekonomikas stabilizācijas plānu, kas ekonomiskās krīzes smagumu uzliek uz iedzīvotāju – darbinieku un darba devēju pleciem, un kas nozīmē, ka valsts varas neizdarību dēļ būs jācieš lielākajām nodokļu maksātāju grupām, informēja LBAS sabiedrisko attiecību vadītāja Sanita Lorence.
"Iecerētie drastiskie pasākumi nodokļu reformēšanas un algu samazināšanas jomā ved uz vēl dziļāku krīzi un grauj valsts pamatus - bruks tautsaimniecība un uzņēmējdarbība, pieaugs bezdarbs, samazināsies maksātspēja. Valsts ir bankrota priekšā," atzīst LBAS priekšsēdētājs Pētreis Krīgers.

Lai gan valdībai ar sociālajiem partneriem bija noslēgta vienošanās par to, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums nākamgad būs 100 lati, valdība vienpusēji lauž vienošanos un nolemj to samazināt līdz 90 latiem, neveicot nekādas konsultācijas un sarunas ar arodbiedrībām un darba devējiem.

"Jautājums par nodokļu reformu apzināti tika novilcināts, un tas negatīvi ietekmē uzņēmumu un iedzīvotāju labklājību. To vajadzēja apspriest savlaicīgi, konsultējoties ar arodbiedrībām, darba devējiem, pašvaldībām. LBAS vairākkārt ir uzsvērusi, ka ir nepieciešama ieņēmumu nodokļa bāzes paplašināšana, jo ir vesela virkne uzņēmējdarbības veidu, par kuriem netiek maksāts nekāds nodoklis. Tāpat esam ieteikuši ieviest kapitāla pieauguma ienākuma nodokli reizē ar reinvestīcijas principa ieviešanu un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma strauju paaugstinājumu," saka LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns.

LBAS kategoriski nepiekrīt darba algas samazinājumam, nesamazinot darba apjomu un funkcijas - tās var nodot uz āru pēc publiskās partnerības principa. Steidzami būtu jālikvidē atbildību dublēšanās starp institūcijām. Turklāt darba samaksas vienkārša samazināšana ir likumdošanas pārkāpums, kas ir pretrunā ar Satversmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!