Foto: LETA

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) "pārskatāmajā nākotnē" vairs neplāno rosināt referendumu pensiju jautājumā, sacīja LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Krīgers pastāstīja, ka jautājums par pensiju reformu ceturtdien apspriests LBAS valdes sēdē, un viņa kolēģi ir pārsteigti par "prasto politisko tirgu", lemjot par priekšlikumiem grozījumiem pensiju likumā, un to, ka "nevienu jautājums pēc būtības neinteresē, bet notiek aizkulišu spēles".

LBAS joprojām uzskata, ka pensionēšanās vecums būtu jāsāk paaugstināt no 2016.gada, tomēr pensionēšanas vecuma paaugstināšana no 2014.gada par trīs mēnešiem esot "zināma uzvara", jo iepriekš pensionēšanas vecumu bija plānots paaugstināt no 2014.gada par trīs mēnešiem, bet no 2016.gada - par sešiem mēnešiem.

Krīgers gan norādīja, ka referendums netiek pilnībā noņemts no dienaskārtības, tomēr "pārskatāmajā nākotnē" rosināt to nav plānots. LBAS vadītājs atzina, ka patlaban arī sabiedrības noskaņojums nav tāds, lai rosinātu referendumu. Tāpat šajā jautājumā arodbiedrības iepriekš cerēja uz opozīcijas partijām, kas sākotnēji arī runāja par iespējamo referendumu pensiju jautājumā. Tomēr patlaban jautājumā par pensijām notiek "politiskā spēle ar augstām likmēm", uzskata Krīgers.

Arodbiedrības turpinās sekot līdzi likumprojekta virzībai.

Kā ziņots, 17.aprīlī izplatītājā paziņojumā LBAS informēja, ka sāks darbu pie referenduma sagatavošanas, lai nepieļautu strauju pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, ja Saeima neņems vērā iepriekš saskaņoto lēmumu par pensionēšanas vecuma paaugstināšanu no 2016.gada.

Jau ziņots, ka otrdien Sociālo un darba lietu komisija atbalstīja priekšlikumu paaugstināt pensionēšanās vecumu no 2014.gada par trīs mēnešiem gadā. Atbalstītais priekšlikums paredz, ka 65 gadu pensionēšanās vecums tiks sasniegts 2025.gadā.

Saeimas komisija arī atbalstīja priekšlikumu, kas paredz minimālo apdrošināšanas stāžu līdz 20 gadiem paaugstināt no 2025.gada, bet līdz 2014.gada beigām minimālais darba stāžs, lai saņemtu pensiju, tiks palielināts līdz 15 gadiem.

Savukārt trešdien apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ar draudiem par pensiju reformas apturēšanu komisijā panāca atbalstu savam priekšlikumam grozījumiem pensiju likumā, kas paredz samazināt minimālo apdrošināšanas stāžu pensijai no 30 līdz 25 gadiem vecākiem, kas audzinājuši piecus vai vairāk bērnus vai bērnu ar invaliditāti.

Sociālo un darba lietu komisija darbu pie likumprojekta izskatīšanas nolēma turpināt 22.maijā plkst.9.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!