"Latvijas ceļš" (LC) ierosina paaugstināt akcīzes nodokli alkoholam un tabakai, lai daļēji finansētu izglītību un zinātni. LC arī uzskata, ka tuvāko gadu laikā jāpalielina finansējums izglītībai līdz 6,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), augstākajai izglītībai līdz 1,5% no IKP un zinātnei līdz 1% no IKP.
Šādi ierosinājumi iekļauti partijas programmas papildinājuma projektā, kuru vēl plānots apspriest un pieņemt kongresā 9.decembrī.

Projektā ieteikts izveidot Izglītības inovācijas fondu, kura finansējums tiktu veidots daļēji no tiešiem nodokļu ieņēmumiem, daļēji no akcīzes nodokļa paaugstinājuma alkoholam un tabakai.

Projektā uzsvērts, ka jāpanāk racionālāka līdzekļu izmantošana, lielāko daļu finansējuma paredzot attīstības programmām. Jāparedz nodokļu atvieglojumi uzņēmējiem, kas ceļ savu darbinieku kvalifikāciju.

Tāpat jārealizē pakāpeniska pāreja no četru klašu sākumskolām uz sešu klašu. Savukārt, lai nodrošinātu izglītības reformas nepārtrauktību, jāizveido Nacionālā izglītības padome.

Programmas papildinājuma projektā piedāvāts arī steidzami izstrādāt un iesniegt Saeimai apstiprināšanai ilgtermiņa izglītības attīstības programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!