Jautājums par sliežu ceļu iežogošanu apdzīvotās vietās ir aktuāls, taču šā gada laikā tā īstenošana netiks uzsākta, informēja VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Biruta Sakse.
Kopējais Latvijas sliežu ceļu tīkla garums ir 2500 kilometri, un tā visa iežogošana prasītu milzīgas investīcijas, tomēr LDz vadība apsver iespēju iežogot posmus ar lielāku satiksmes intensitāti, sacīja Sakse, gan norādot, ka ne vienmēr sliežu ceļu iežogošana atrisina problēmu.

"Torņkalnā un Šķirotavā sliežu ceļi ir iežogoti, taču cilvēki tos sabojā, lai sliedes varētu šķērsot sev izdevīgākā vietā," sacīja Sakse. "Kopumā sabiedrības apzinīguma līmenis ir ļoti zems, un cilvēki neievēro elementārus drošības noteikumus, un bieži dzelzceļa sliedes šķērso, pat nepārliecinoties, vai netuvojas vilciens."

Sakse arī norādīja, ka sliežu ceļu iežogošana apdzīvotās vietās ir saistīta ar infrastruktūras objektu, tuneļu un tiltu, izbūvi, kas ir pašvaldību kompetencē. Viņa uzsvēra, ka patlaban šāda projekta izmaksas nav aprēķinātas un tuvākajā laikā tas netiks realizēts, tomēr "jautājums ir atklāts".

Kā ziņots, 17.jūnijā pie Babītes dzelzceļa stacijas elekrovilciens nāvējoši traumēja deviņus gadus vecu bērnu, savukārt naktī uz 2.jūniju Rēzeknes rajona Viļānos 1991.gadā dzimis pusaudzis bez tiesībām vadīt transporta līdzekli izraisīja sadursmi ar braucošu kravas vilcienu, kā dēļ no sliedēm noskrēja deviņi vagoni, LDz radot vismaz 70 000 latu lielus zaudējumus.

LDz aicina vecākus pārrunāt ar bērniem pareizu uzvedību uz ielas un sliežu ceļu tuvumā, jo sliežu ceļi, vagoni, braucoši vilcieni prasa ievērot uzmanību, atrodoties to tuvumā. Sevišķi uzmanīgiem jābūt, šķērsojot sliežu ceļus, un jāpārliecinās, vai netuvojas vilciens, jo vilciens atšķirībā no automašīnas nevar apbraukt pēkšņi uz ceļa parādījušos šķērsli, kā arī tā bremzēšanas ceļš ir daudzkārt garāks nekā automašīnai.

"Neriskējiet šķērsot sliežu ceļus tuvu esoša vilciena priekšā, bet gan pagaidiet, līdz vilciens aizbrauc," aicina LDz.

LDz aicina arī sliežu ceļu šķērsošanai izmantot ierīkotas gājēju pārejas, bet, ja tādas nav, vietu, kur sliežu ceļš ir labi pārredzams uz abām pusēm un kur nav pārmiju. "Ja braucat ar velosipēdu, apstājieties, nokāpiet no tā un pārvediet to pār sliežu ceļiem pie rokas," uzsver dzelzceļa kompānija.

LDz lūdz vecākus būt, piemēram, bērniem un pārrunāt ar tiem, kā pareizi uzvesties uz ielas vai dzelzceļa sliežu tuvumā. Sliežu ceļu tuvumā ir jāievēro piesardzība, dzelzceļš nav rotaļu vieta brīvā laika pavadīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!