Foto: LETA

Pašvaldības kapitālsabiedrības “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) bijušais valdes loceklis Ivo Lecis, kurš kopā ar pārējo valdi 19. novembrī tika atbrīvots no amata, atlaišanu neredz kā pārsteigumu, jo cīņā par ietekmi tieši pašvaldību valdes kļūt par vienu no galvenajām cīņas platformām, paziņojumā medijiem sacīja Lecis.

Viņš nepiekrīt pilsētas mēra Oļega Burova (GKR) mutiski paustajiem iemesliem, kuru dēļ tika atstādināta uzņēmuma valde.

Lecis skaidro, ka RNP saņemtais sūdzību skaits ir samazinājies par 30 procentiem, nevis pieaudzis, kā to preses konferencē apgalvoja Burovs.

Attiecībā uz audita iepirkuma izsludināšanu Lecis norāda, ka tas tika organizēts atbilstoši Rīgas domes un RNP kapitāla daļu turētāja tiesiski pieņemtajiem lēmumiem. Līdz 19. novembrim kapitāla daļu turētāja pienākumus pildīja bijušais vicemērs Vadims Baraņņiks (NDF).

Tāpat Leča ieskatā naudas līdzekļu atrašanās AS “PNB Bankā” nav pārkāpums, jo tā bija Latvijā licencēta un legāli strādājoša banka.

“Šajā bankā bija atvērts tikai norēķinu konts, lai galvenokārt saņemtu pensionāru maksājumus par dzīvokļiem. Atliek tikai šobrīd vēl uzelpot, ka netika aizvērta kāda no lielākajām bankām, kur RNP norēķinu kontā ir daudzkārt lielāki klientu naudas līdzekļi,” norādīja Lecis.

Viņa ieskatā nepilnības banku sektora uzraudzībā ir valsts pārvaldes atbildība, jo četru banku darbības pārtraukšana astoņu gadu laikā nevar būt uzskatāma par pieņemamu situāciju demokrātiskā valstī. “Lai droši izvietotu RNP klientu līdzekļus, mums būtu nepieciešams ik dienu naudas līdzekļus turēt 700 bankās,” viņš piebilda.

Paziņojumā arī teikts, ka RNP, tiekoties ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbiniekiem, aktīvi strādā pie katra uzņēmuma klienta interešu pārstāvēšanas. Vēl piektdien, 15. novembrī, tika nosūtīta papildu informācija par dzīvokļu īpašnieku naudas līdzekļiem “PNB Bankā”. Sagatavotās informācijas apjoms pārsniedz vairākus tūkstošus lappušu, jo informācija skar 2476 klientu.

Runājot par valdes atlaišanas iemesliem, Leča ieskatā netika pamanīti RNP valdes iebildumi pret AS “Rīgas siltums” ieceri piemērot soda naudu 0,2 procentu apmērā par katru kavētā maksājuma dienu.

“No pirmās dienas kategoriski iebilstu pret šo “Rīgas siltums” padomes locekļa Vjačeslava Stepaņenko (GKR) virzīto ieceri. Saskaņā ar uzņēmuma plānu soda procentus viņi vēlas iekasēt no visiem RNP klientiem,” sacīja Lecis. Viņš arī norāda, ka šādā veidā “Rīgas siltums” vēlas gadā iekasēt papildu 1,2 miljonus eiro. Šo iebildumu dēļ RNP valde kļuva par traucēkli, kas “argumentēti nevēlējās pieļaut miljonos mērāmu afēru”.

“Delfi” jau ziņoja, ka 19. novembra prese konferencē Burovs informēja, ka ir nolēmis amatā atjaunot bijušā vicemēra Baraņņika atstādinātos AS "Rīgas centrāltirgus" valdes locekļus, atstādināt "Rīgas namu pārvaldnieks" valdi, kā arī apstiprināt Ernestu Saulīti uzņēmuma "Rīgas satiksme" padomes locekļa amatā. RNP ir iecelta pagaidu valdes, kuras priekšsēdētājs būs Saulītis.

Rīgas dome 19. novembra ārkārtas sēdē lēma par Baraņņika atbrīvošanu no domes priekšsēdētāja vietnieka un Rīgas brīvostas valdes locekļa amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!