Foto: PantherMedia/Scanpix

Atjaunotās Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes pirmā sēde tiks sasaukta 17.aprīlī, informēja Tieslietu ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Auniņa.

Pirms divām nedēļām tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) organizēja sanāksmi, kurā tika spriests par narkotiku izplatības ierobežošanu. Tās laikā tika secināts, ka ir nepieciešams atjaunot Narkotiku kontroles padomes darbību, kas varētu piedāvāt konkrētus problēmas risinājumus valstiskā līmenī.

Ņemot vērā situācijas saasināšanos saistībā ar psihoaktīvo vielu apriti, ministre ir atkārtoti rosinājusi Ministru kabinetam atjaunot padomes darbu. Ministre pauž uzskatu, ka visas narkomānijas apkarošanā iesaistītās puses, tostarp padomes darba grupas, aktīvi darbojas, diemžēl tas notiek vienā grupā, iestādē vai industrijā, neredzot problēmas kopainu.

"Tāpēc šobrīd galvenais ir visu pušu darbības mērķtiecīga koordinācija. Vienlaicīgi veicot pasākumus narkotiku piedāvājuma un pieprasījuma samazināšanā, rezultāti neizpaliks," savu pārliecību pauda ministre. Broka arī atsaucas uz konkrētiem statistikas datiem, kas liecina, ka palielinās ne vien tā saucamo legālo narkotisko vielu, bet arī tradicionālo narkotiku izplatība.

Tādējādi nolemts 17.aprīlī sasaukt Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas padomes sēdi, kurā iecerēts apspriest valdības sēdē izskanējušos priekšlikumus, nepieciešamās izmaiņas normatīvajā regulējumā, kā arī tam vajadzīgo finansējumu, norādīja ministrijā.

Kā ziņots, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) trešdien raidījumā "900 sekundes" atzina, ka katra ministrija kaut ko dara, lai cīnītos pret "legālo narkotiku" izplatību, taču šī rīcība nav koordinēta.

Šādu priekšstatu viņa guvusi vakar notikušajā valdības sēdē, kurā tika apspriesti iespējamie varianti cīņai ar "legālo narkotiku" sērgu. Straujuma sacīja, ka pēc divām nedēļām uz sēdi sanāks Narkotiku ierobežošanas padome, kas apkopos visus līdz šim izskanējušos priekšlikumus "legālo narkotiku" izplatības ierobežošanai. Iespējams, padomes sēde varētu notikt arī ātrāk, ja Iekšlietu ministrija to koordinēs.

Straujumu vakar uzrunājušas arī jauniešu organizācijas, ar kurām viņa plāno tikties tuvākajā laikā, lai uzklausītu jaunās paaudzes redzējumu, kā apkarot jauno psihoaktīvo vielu tirdzniecību. "Es gribu uzklausīt tieši jauniešus, kāds ir viņu redzējums par to, kas jādara, lai ierobežotu "legālo narkotiku" lietošanu," sacīja Ministru prezidente.
Valdības vadītāja televīzijā aicināja Latvijas jauniešus nesākt lietot psihoaktīvās vielas un atgādināja, ka katrs no viņiem valstij ir un būs vajadzīgs.

LETA jau ziņoja, ka vakar valdības sēdē tika diskutēts par iespējamiem risinājumiem cīņai ar "legālajām narkotikām".

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) informēja, ka aptuveni 90% no visām Latvijā esošajām "legālo narkotiku" tirdzniecības vietām koncentrējas Rīgā vai tās apkārtnē. Kopumā patlaban Rīgā esot 34 "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas. Gada laikā tirdzniecības vietu skaits sarucis par 11 vietām.

Jau ziņots, ka patlaban ir spēkā likuma grozījumi, kas padara efektīvāku "legālo narkotiku" izplatības ierobežošanu un kontroli. Saeimas pieņemtie grozījumi paredz ģenēriskās formulas izmantošanu, iekļaujot jaunas vielas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu sarakstā. Ja pirms tam vielas tika uzskaitītas pēc to maisījuma sastāvdaļu formulas, tad šobrīd aizliegta ir pati pamatformula, no kuras tiek veidotas pārējās vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!