Foto: F64
Leģionāru piemiņas pasākums Lestenes Brāļu kapos šodien bija negaidīti kupli apmeklēts - godināt karavīrus bija ieradušies vairāk nekā 1000 cilvēki. Pasākumā izskanēja informācija, ka Lestenē varētu tikt pārbedīti Krievijā kritušie.

Tukuma novada domes jaunais priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") pastāstīja, ka, neskatoties uz to, ka šogad 16.marts ir darbdiena, latviešu leģiona veterānu piemiņas pasākumā pulcējās aptuveni pusotrs tūkstotis cilvēku - līdzīgi kā pirms gada, kad pasākums bija brīvdienā. Viņš to skaidroja ar labvēlīgajiem laika apstākļiem.

Pasākumā Lestenes Brāļu kapos tradicionāli nebija protestētāju un citādi domājošo, tas aizritēja bez incidentiem.

Lukmans pauda, ka viņam šī bijusi ļoti pozitīva pieredze, jo viņš, būdams pašvaldības vadītājs, šogad pasākumā piedalījies pirmoreiz. Agrāk pašvaldību pārstāvēja iepriekšējais Tukuma novada vadītājs Juris Šulcs. Viņu pārsteigusi labestīgā un pozitīvā atmosfēra, iespēja parunāt ar veterāniem, iepazīt cilvēkus.

"Bija patīkami uzzināt, ka Latvijas Brāļu kapu komitejai un citām organizācijām ir izdevies vienoties ar līdzīgām organizācijām Krievijā, ka daudzu Krievijā kritušo leģionāru mirstīgās atliekas varētu tikt pārvestas uz Latviju, uzLestenes Brāļu kapiem. Runa ir par aptuveni 200 karavīru mirstīgo atlieku pārbedīšanu no Krievijas," informēja Lukmans.

Tradicionāli piemiņas pasākuma dalībnieki, tostarp dažādu organizāciju pārstāvji, kapos nolika ziedus, tika teiktas arī uzrunas.

Kā ziņots, Tukuma novada Lestenes pagastā notika trīs pasākumi, aģentūru LETA iepriekš informēja Tukuma novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Priede.

Plkst.13 Lestenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā bija senioru sieviešu kora "Daugavas vanadzes" koncerts, kritušo karavīru piemiņas pasākums Lestenes Brāļu kapos sākās plkst.14, bet plkst.15 Lestenes tautas namā notika Saldus akordeonistu koncerts.

Jau ziņots, ka 16.marta pasākumi Rīgā kopumā aizritējuši mierīgi un policija sākusi vien divas administratīvās lietvedības, pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns.

Viena administratīvā lietvedība sākta par gadījumu, kad kāda kundze mēģinājusi traucēt leģionāru piemiņas gājienu, savukārt otrā gadījumā bez saskaņojuma ar policiju gaisā virs Brīvības pieminekļa laukuma tika lidināts bezpilota lidaparāts ar kameru. Policija noskaidrojusi, ka lidaparātu izmantojuši žurnālisti un tas noticis pirms leģionāru piemiņas gājiena. Tagad policija vērtēs, vai šo cilvēku rīcībā bija administratīvo pārkāpumu pazīmes.

Kopumā leģionāru piemiņas gājienā piedalījušies apmēram 1500 cilvēku. 16.marta pasākumi šogad, salīdzinot ar citiem gadiem, noritēja mierīgi, neizskanot plašām oponentu lamām. "Pasākumi noritēja mierīgi, un katrs notika atbilstoši pieteiktajam, nosacījumiem. Cilvēki, protams, izteica savus dažādos viedokļus, jo Latvijā tomēr ir demokrātija. Mēs redzam, ka nav asās atšķirīgu viedokļu sadursmes, kas tika novērota citus gadus," uzsvēra Marķitāns.

Aptuveni 15 "Latvijas Antinacistiskās komitejas" pārstāvji šodien pēcpusdienā devās pie Brīvības pieminekļa Rīgā, lai noliktu piemiņas vainagu fašisma upuru atcerei. Dalībnieki šogad īpaši centušies padomāt par savu vizuālo tēlu un "priekšnesuma" teatralitāti, proti, pasākuma dalībnieki bija tērpušies baltos apmetņos, kādos parasti ģērbjas pārtikas tehnologi. Uz apmetņiem aizmugurē bija rakstīts: "Dezinfekcija", novēroja aģentūra LETA.

Iepriekš jau ziņots, ka pērn leģionāru piemiņas pasākums Lestenes Brāļu kapos tāpat bija kupli apmeklēts - godināt karavīrus bija ieradušies vairāk nekā 1000 cilvēki. Pasākumā nebija protestētāju un citādi domājošo, tas aizritēja bez incidentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!