Valsts budžetu otrajam lasījumam Saeimā vajadzēs sagatavot ar vismaz vēl 300 miljonu latu lielu samazinājumu – tā ceturtdienas rītā intervijā LNT raidījumam „900 sekundes” pauda Saeimas Budžeta un finanšu komisijas deputāts un tās agrākais vadītājs Kārlis Leiškalns (TP).

Pretējā gadījumā, pēc viņa vārdiem, Latvija no starptautiskajiem aizdevējiem nesaņems miljardu latu. Leiškalns gan arī atzina, ka viņš nezinot uz kā rēķina vēl var ietaupīt budžeta līdzekļus.

Pašreizējo budžeta samazinājumu 50 miljonu apmērā, kuru Saeima ceturtdien izskatīs pirmajā lasījumā, Leiškalns atzina par nepietiekamu. Viņš atgādināja, ka gadumijā, vēl premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) laikā bija domāts samazināt budžetu par 700 miljoniem latu, kas gan vairs neesot iespējams. Tādā gadījumā, pēc Leiškalna teiktā, beigtu pastāvēt valsts pārvalde.

Ziņots, ka Saeimai ceturtdien jāapstiprina valsts budžeta grozījumi pirmajā lasījumā. Tas balstīts uz iekšzemes kopprodukta kritumu 18% apjomā, deficītu – 9,2% apmērā, kā arī vairāk nekā miljardu latu lielu ienākumu un izdevumu starpību – proti, 3,98 miljardi pret pieciem miljardiem latu.

Tiesa, jau tagad zināms, ka uzreiz pēc vēlēšanām valdība sagatavos pavisam citus – stingrākus – budžeta grozījumus, kur būs paredzēts mazāks deficīts.

Tādējādi valsts budžets būs samazināts, visticamāk, par vēl pāris vai dažiem simtiem miljonu latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!