Saeimas budžeta un finanšu komisijas komisijas priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns (TP) uzskata, ka jautājumu par valsts pārņemtās "Parex bankas" tālāko darbību vajadzētu risināt klusi un mierīgi.
"Ja valdība šo jautājumu par "Parex banku" risinās klusi un mierīgi, būtu lielākas cerības, ka nekādas tālejošas sekas neiestāsies," uzsvēra Leiškalns, norādot, ka nevajadzētu rīkot plašas sēdes un diskusijas, tādējādi vēl vairāk radot cilvēkos paniku.

Tāpat Leiškalns uzskata, ka "Parex bankas" tālākai darbībai izšķirošas būs nākamās dienas un tas, vai noguldītāji nesteigsies izņemt savu naudu.

Leiškalns arī atgādināja, ka Saeima jau ir pieņēmusi likuma labojumus, kas garantē iedzīvotāju ieguldījumus līdz 50 000 eiro.

Jau ziņots, ka valdība 8.novembrī nolēma pārņemt AS "Parex bankas" akciju kontrolpaketi 51% apmērā.

Ar šādu lūgumu pie valdības vērsušies bankas akcionāri.

Valdības lēmuma rezultātā "Parex banka" kļūs par AS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") meitas sabiedrību. 51% balsstiesīgo akciju nonāks "Hipotēku bankas" īpašumā un par šīm akcijām to tagadējiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim kopā tiks samaksāti divi lati.

Atlikušās akcijas, kas pieder esošajiem akcionāriem ar balsstiesībām, jeb 34% no bankas kapitāla, tiks ieķīlātas par labu "Hipotēku bankai", līdz ar to šo akciju balsstiesību izmantošana tiks nodota "Hipotēku bankai".

15% akciju no "Parex bankas" kapitāla tiks atstātas mazākuma akcionāru īpašumā.

Līdzšinējais "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Kargins tiks aizstāts ar valsts izvirzītu personu.

Līdz šim lielākie "Parex bankas" akcionāri bija Krasovickis un Kargins, kuriem katram piederēja 42,42% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!