Foto: F64
Premjeram Valdim Dombrovskim (JL) saistībā ar "Neo lietā" policijas veikto kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī būtu jāprasa iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) demisiju, un, ja viņš to nedarīs, šādu prasību varētu izvirzīt opozīcija, ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Tautas partijas (TP) Saeimas deputāts Kārlis Leiškalns.

Viņaprāt, iespēja, ka premjers varētu prasīt Mūrnieces atkāpšanos ir "50 pret 50", bet tas, ka to prasīs opozīcija – "99 pret vienu". Leiškalns uzskata, ka policijas rīcība bijusi nesamērīga, "līdzīgi kā Bauskā, kur pret trīs protestētājiem aizsūtīja specvienību".

Leiškalns gan atzina, ka Tautas partija vēl par šādu jautājumu nav lēmusi, jo situācija attīstījusies tik strauji, ka nav paspēts to izdarīt.

Savukārt partijas "Jaunais laiks" (JL) valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien intervijā "Latvijas Radio" norādīja, ka politiķiem būtu pēc iespējas mazāk jākomentē "Neo lieta" un jāļauj strādāt tiesībaizsardzības iestādēm. Arī viņa pati atturējās komentēt policijas veiktās kratīšanas žurnālistes dzīvoklī tiesiskumu, norādot, ka viņai nav pietiekamas operatīvās informācijas. Tomēr "es ceru, ka mēs dzīvojam tiesiskā valstī", norādīja Āboltiņa, uzsverot, ka viņai pieejamās ziņas par notikušo liekot secināt, ka policija rīkojusies likumīgi.

Āboltiņa arī uzskata, ka "pēc būtības" Neo izdarījis to, par ko jau gadiem nespēj vienoties politiķi - par "nulles deklarāciju" un to, ka visu cilvēku ienākumiem, kas saņem atalgojumu no valsts budžeta, ir jābūt publiski pieejamam. "Mēs tik daudzus gadu runājam, ka algām jābūt publiski pieejamai informācijai, bet nekas nenotiek," sacīja Āboltiņa. Tomēr "dzīvojot tiesiskā valstī, nelikumīgas metodes pat cēlu mērķu vārdā nav attaisnojamas", uzskata Jl līdere.

Viņa uzskata, ka politiķiem šajā lietā ir, ko uzraudzīt, lai netiktu apdraudēta preses brīvība.

Jau ziņots, ka policija ne apstiprina, ne noliedz, ka par Neo tiek uzskatīts Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieks Ilmārs Poikāns. Otrdien vakarā iespējamais Neo šajā fakultātē aizturēts. Iespējams, ceturtdien tiesa lems par viņa apcietināšanu.

Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!